Регистрация

Родопски букет от сирене

Автор: Иглика Филипова 04 февруари 2019

Мандра "Равногор" произвежда малко количество, но различни видове сирене и кашкавал

Фотограф: Надежда Чипева

Преди повече от 20 години един машинен инженер и двама негови приятели решават да се върнат в родното си родопско село Равногор и да възстановят старата мандра там. Тя е строена още през 1927 г. (дори на няколко пъти е обирана от партизани!) и седем десетилетия по-късно е напълно изоставена. Движени от носталгия или "наивност", както казва Георги Динков, който е основният инициатор на идеята, те се заемат с бизнес, който е нов за тях. Заедно с партньорите си Стефан Златанов и Йордан Стамболиев през 1996 г. те купуват мандрата от първия й приватизатор, ремонтират я и започват да правят сирене и кашкавал. Макар че от тримата само Златанов е завършил Хранително-вкусовия институт, това не е проблем, тъй като по думите на Динков "оттам нататък се учиш и всичко е майсторлък".

Родопска рецепта

Мандра "Равногор" сега преработва около 4 тона мляко на ден, което я прави малко производство. За сравнение - големите предприятия за млечни продукти преработват по 60 - 80 тона на ден. За 2017 г. оборотът на компанията е 1.2 млн. лв. (864 хил. лв. за 2016 г.), а печалбата нараства над три пъти до 47 хил. лв.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души