Регистрация

Как да оборудваме автомобила си, за да сме спокойни на пътя

Автор: Avto.BIM.BG 19 декември 2022

Част от окомплектовката е задължителна и трябва да присъства във всеки автомобил съгласно Закона за движение по пътищата

Когато закупите нов автомобил, той се нуждае от допълнително оборудване. При новите коли това се свежда до закупуване на необходимото и на това, с което искате да допълните интериора и екстериора.

Докато при покупката на кола на старо нещата са малко по-различни. Започва се с преглед и цялостна диагностика на автомобила, а ако е необходимо и ремонт. След това вече може да се пристъпи към оборудване на това, което е износено и липсва.

Част от окомплектовката е задължителна и трябва да присъства във всеки автомобил съгласно Закона за движение по пътищата.

Това е така наречения комплект за пътна безопасност, който включва в себе си: пожарогасител, предупредителен триъгълник, автоаптечка и светлоотразителна жилетка.

Какво е важно да има в автомобила?

Най-важното оборудване от гледна точка на експлоатацията на автомобила, освен резервната гума, която идва с него, е: помпа или компресор, крик и комплект за ремонт на гуми. Това се налага поради лошите пътища и честите повреди на гумите по време на пътуване.

Кабели за ток, с които да стартирате автомобила си, ако акумулаторът откаже.

Добре е в багажника допълнително да имате за доливане в системите: моторно масло, спирачна течност, антифриз и течност за чистачки.

Добавките за подобряване на горивото са полезни, когато се съмнявате в качеството на зарежданото гориво. Те са полезни и при ниски температури, когато стартирането на двигателя е затруднено.

През зимата така наречената зимна екипировка е от съществено значение, защото лошите метеорологични условия значително затрудняват движението по пътищата. Това, което тя може да включва, са: лопата и четка за почистване на сняг, стъргалка и спрей за почистване на лед, вериги за сняг, въже или теглич и други.

С какво може да предпазим допълнително колата?

Стелки за кола - за предпазване на салона от важно значение е наличието на стелки за кола. Те предпазват оригиналното покритие на пода от износване, а самия под - от корозия и разрушаване. Предлагат се както универсални стелки за кола, така и персонализирани.

Независимо дали ще използвате гумени стелки за кола или мокетни стелки, ползата от тях е голяма. Затова и асортиментът е огромен. Важно е да изберете качествени стелки за кола, според сезона и експлоатационните условия, както и да ги поддържате и сменяте навреме.

Багажникът също се нуждае от защита, затова е добре да се постави стелка и в него. Стелките за багажник са гумени или мокетни и изборът им зависи от това какво и как се превозва.

Калъфи за седалки - използват се за предпазване на тапицерията на седалките или за промяна на интериора. В зависимост от предпочитанията изборът е от: полиестерни, калъфи от тъкан текстил, плюш, кожа, изкуствена кожа, велур и алкантар.

Освен че предпазват седалките от повреждане и износване, калъфите за седалки се свалят и почистват лесно.

Кора под двигател - това е малко известна част от оборудването на автомобила, за която повечето шофьори дори не предполагат, че съществува, но тя е от съществено значение за предпазването на двигателя.

Корите под двигател защитават двигателя от летящите частици кал, пясък, камъчета и вода, които полепват по него. Освен това те изолират двигателя и предпазват картера му от механични повреди.

Затова е важно да се проверява състоянието на кората под двигател и когато тя е счупена, да се смени веднага.

По-здрави са металните кори под двигател, които не се чупят и се деформират трудно, което предполага и по-добра защита на двигателния отсек.

Подкалници - предназначението им е да покрият разстоянието между вътрешната страна на калника и купето, непосредствено над колелата на автомобила.

Така се предпазват вътрешните страни на калниците от попадане върху тях на изхвърляните от гумите камъчета, песъчинки, кал и вода. А това предотвратява възникването на корозия върху най-уязвимите детайли на купето - калниците, особено при новите автомобили.

Секретни болтове и гайки - те се поставят на всяко колело с цел да предпазят от кражба гумите и джантите на колата, когато е паркирана.

Това са болтове или гайки, които се монтират и демонтират със специален уникален ключ. Затова е добре веднага след закупуване на автомобила да закупите и поставите по един секретен болт или гайка на всяко колело на автомобила, за да ги обезопасите.

Какво още е полезно да има в и на автомобила?

Това са аксесоари и инструменти, които може да закупите постепенно. Те не са от пряко значение за състоянието на автомобила, но са от голяма полза в дългосрочен план.

Покривало за кола- полезен аксесоар както за коли, които се паркират навън, така и за такива в гараж. Видът му се избира в зависимост от това от какво трябва да се предпазва автомобилът: дъжд, сняг, градушка, прах, слънчеви лъчи и т.н.

Затова и покривалата са: противоградни, многослойни дишащи за предпазване от дъжд и сняг, по-леки за предпазване от прах и замърсявания в гараж и т.н.

Освен това се предлагат и частични покривала, които покриват само част от купето: например за тавана и прозорците, за предното стъкло, за задната седалка и други.

Измервателни инструменти като: манометър за измерване на налягането в гумите, мултицет за електрическата система, тестер за замерване на акумулатора, тестер за антифриз и други.

Добавянето на камери, навигация, парктроник, духалки за кола и други уреди ще повиши комфорта при шофиране и пътуване, както и поставянето на подлакътници, различни стойки за уреди и аксесоари.

Друго устройство, с което е добре да разполагате, е зарядно за акумулатор, с което да поддържате акумулатора си в добро състояние. Зарядното се избира в зависимост от вида и изискванията на акумулаторната батерия, поставена на автомобила.

На пазара се предлага огромен асортимент от автоаксесоари и оборудване за автомобили.

Може да добавите: ветробрани и дефлектори, различни органайзери, антени, автоаларми, плеъри, сенници, калъфи и тунинг аксесоари. Зависи от какво се нуждате и харесвате.

Важното е да започнете с това, което е необходимо за експлоатацията на автомобила, а за останалото - когато и както можете.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30% Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"