Производители

Родопски букет от сирене

Иглика Филипова 04 февруари 2019, 10:57

Преди повече от 20 години един машинен инженер и двама негови приятели решават да се върнат в родното си родопско село Равногор и да възстановят старата мандра там. Тя е строена още през 1927 г. (дори на няколко пъти е обирана от партизани!) и седем десетилетия по-късно е напълно изоставена. Движени от носталгия или "наивност", както казва Георги Динков, който е основният инициатор на идеята, те се заемат с бизнес, който е нов за тях. Заедно с партньорите си Стефан Златанов и Йордан Стамболиев през 1996 г. те купуват мандрата от първия й приватизатор, ремонтират я и започват да правят сирене и кашкавал. Макар че от тримата само Златанов е завършил Хранително-вкусовия институт, това не е проблем, тъй като по думите на Динков "оттам нататък се учиш и всичко е майсторлък".

Родопска рецепта

Мандра "Равногор" сега преработва около 4 тона мляко на ден, което я прави малко производство. За сравнение - големите предприятия за млечни продукти преработват по 60 - 80 тона на ден. За 2017 г. оборотът на компанията е 1.2 млн. лв. (864 хил. лв. за 2016 г.), а печалбата нараства над три пъти до 47 хил. лв.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK