С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Ново изследване не успя да установи дали биохраните намаляват риска от рак

Автор: Пламена Кацарова 05 ноември 2018

Ново проучване изследва дали хората, които се хранят с органични продукти, боледуват значително по-малко от рак

Фотограф: Николай Дойчинов

Обикновено се смята, че хората, които се хранят с биохрана, са много по-здрави от тези, които не употребяват подобни продукти. Но досега липсват солидни научни доказателства за ползите от това. Ново проучване на френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, Сорбоната и френския институт за агрономически изследвания не успя категорично да докаже, че хората, които консумират голямо количество биохрани, много по-рядко биват засегнати от ракови заболявания в cpавнение с тези, които изобщо не консумират подобни продукти. В проучването са били включени близо 70 хил. души, които в продължение на 5 години са били наблюдавани, пише The New York Times.

Методите

Смята се, че е невъзможно да се докаже в лабораторна среда, че определен хранителен продукт повишава или съответно намалява шанса за развитие на рак. Следователно учените трябва дълго време да следят здравословното състояние на изследваните и ако в някои от тях подобно заболяване се развие - да идентифицират поведението му.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София