Ново изследване не успя да установи дали биохраните намаляват риска от рак



Автор: Пламена Кацарова 05 ноември 2018



Обикновено се смята, че хората, които се хранят с биохрана, са много по-здрави от тези, които не употребяват подобни продукти. Но досега липсват солидни научни доказателства за ползите от това. Ново проучване на френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, Сорбоната и френския институт за агрономически изследвания не успя категорично да докаже, че хората, които консумират голямо количество биохрани, много по-рядко биват засегнати от ракови заболявания в cpавнение с тези, които изобщо не консумират подобни продукти. В проучването са били включени близо 70 хил. души, които в продължение на 5 години са били наблюдавани, пише The New York Times.

Методите

Смята се, че е невъзможно да се докаже в лабораторна среда, че определен хранителен продукт повишава или съответно намалява шанса за развитие на рак. Следователно учените трябва дълго време да следят здравословното състояние на изследваните и ако в някои от тях подобно заболяване се развие - да идентифицират поведението му.

Целият текст е тук