Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Продажбите на "Булгартабак" са намалели с една трета за година

Автор: Десислава Николова 08 март 2017

Въпреки обещанията си компанията не е спряла експорта за Близкия изток

Фотограф: Анелия Николова

Продажбите на "Булгартабак холдинг" са намалели с около една трета в сравнение с 2015 г., показва отчетът на холдинга за четвъртото тримесечие на миналата година. Продажбите на цигари са се понижили със 158.7 млн. лв., показват данните. Дружеството обаче успява да свие загубата си до 16.6 млн. лв.

Въпреки спада и изричните бележки в отчета, че в края на първото тримесечие е взето решение да се преустанови експортът към Близкия изток заради намаление на поръчките и съществени бизнес рискове, това, изглежда, се е случило за кратко.

"Булгартабак" взе това решение, след като за пореден път стана ясно от данни на турските служби, че изнасяните от холдинга цигари за Близкия изток влизат през кюрдски канали в Турция и компанията е лидер с 50% в продажбите на цигари без бандерол. Заради това Турция наложи забрана на депутата от ДПС Делян Пеевски за влизане в страната, като близките до властта медии го квалифицираха като "цар на контрабандните цигари".

Експортът обаче явно не е бил преустановен напълно, както личи от данните на Националния статистически институт. Според предишните отчети износът формира 81% от приходите на "Булгартабак", а от него три четвърти е износът за Близкия изток. Ако той беше напълно преустановен, това би донесло още по-рязък спад в продажбите на цигарения холдинг.

Още по темата тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София