Регистрация

Велико Търново става първият град без найлонови торбички

Автор: в. "Янтра Днес" 28 януари 2008 , 7 коментара

Велико Търново ще е първият град без найлонови торбички, съобщи в "Янтра Днес". Те ще бъдат заменени с пликчета от материала дегрален, който се разгражда 50 пъти по-бързо от найлона.

Велико Търново ще е първият град без найлонови торбички, съобщи в "Янтра Днес". Те ще бъдат заменени с пликчета от материала дегрален, който се разгражда 50 пъти по-бързо от найлона.

Участниците в националната кампания "Устойчивите органични замърсители ­ - непознатата заплаха" ще предложат на общинския съвет във Велико Търново да приеме съответна наредба, която да регламентира замяната на найлоновите торбички в търговската мрежа с алтернативни.

С торбички от дегрален от три месеца се работи в магазините на "ЦБА". Те са направени във великотърновската фирма "Екстрапак". Внедряването на алтернативни торбички от дегрален, плат, хартия, трябва да стане задължително, за да се предотврати разпространяването на устойчивите органични замърсители, които увреждат човешкото здраве и околната среда, казват инициаторите на инициативата.

Кампанията се финансира от "Програмата за малки проекти" на Глобалния екологичен фонд, който отпуска 50 хил. лева. Тя се осъществява от фондация "Блу Линк" в партньорство с Информационния учебен център по екология, сдружение "Черноморска мрежа на неправителствените организации" и "Мисионис".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души