България

Велико Търново става първият град без найлонови торбички

в. "Янтра Днес" 28 януари 2008, 10:22

Велико Търново ще е първият град без найлонови торбички, съобщи в "Янтра Днес". Те ще бъдат заменени с пликчета от материала дегрален, който се разгражда 50 пъти по-бързо от найлона.

Участниците в националната кампания "Устойчивите органични замърсители ­ - непознатата заплаха" ще предложат на общинския съвет във Велико Търново да приеме съответна наредба, която да регламентира замяната на найлоновите торбички в търговската мрежа с алтернативни.

С торбички от дегрален от три месеца се работи в магазините на "ЦБА". Те са направени във великотърновската фирма "Екстрапак". Внедряването на алтернативни торбички от дегрален, плат, хартия, трябва да стане задължително, за да се предотврати разпространяването на устойчивите органични замърсители, които увреждат човешкото здраве и околната среда, казват инициаторите на инициативата.

Кампанията се финансира от "Програмата за малки проекти" на Глобалния екологичен фонд, който отпуска 50 хил. лева. Тя се осъществява от фондация "Блу Линк" в партньорство с Информационния учебен център по екология, сдружение "Черноморска мрежа на неправителствените организации" и "Мисионис".

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK