Валери Нешов, съсобственик на столичния ресторант "Преди10" и създател на фирма "Крокмач"
От 2012 г. е съсобственик на столичния ресторант "Преди10". За него се разчу истински през 2002 г., когато оглави емблематичния "Отвъд алеята, зад шкафа".
Същата година ресторантът взе голяма награда на конкурса "Ресторант на годината" на "Бакхус" и четири поредни години бе избиран за "Ресторант на публиката".
Автор и водещ на кулинарно предаване по телевизия "Фиеста" - "Полуостровът на съкровищата". Съхранява и произвежда автентичен млечен продукт "Крокмач".
Днес Валери Нешов е първият, за когото се сещаме, когато става въпрос за автентични български храни и продукти. Той не пести енергия и усилия, за да представя и популяризира забравените вкусове на крокмач, напфавок, еленски бут, лофантов мед - било чрез малкия екран, било на презентации, коктейли или сред колегите си.
Вкусът на индустриално произвежданата храна му е болна тема, лесно може да го ядосате, като сравните вкуса на българския овчи кашкавал с този на пекорино. Но признава, че по-младите просто няма откъде да познават овчия кашкавал, който той има предвид – направен от мляко и закваска и отлежавал девет месеца.
Нагласата на търсач на местни кулинарни съкровища у Валери Нешов датира отпреди модата на локаворизма, пък и според него само допреди три-четири поколения тук се е ядяло точно по този начин - сезонно и локално.
Валери Нешов е носител на награда в категория "Авторска кухня" за 2010 г. на списание Бакхус.
Валери Нешов е лектор на конференцията "Фермерските храни - как да съкратим пътя им от производителя до потребителя"
Предизвикателства на работата с фермерски храни в ресторантския сектор