Регистрация

Slow Food започва проект за здравословно хранене в български училища

Автор: Регал 28 август 2009 , 2 коментара

Проектът "Европейската мрежа от училищни столове" на Slow Food стартира едновременно в осем европейски училища от седем страни - България, Белгия, Франция, Италия, Ирландия, Северна Ирландия и Латвия.
 
Целта на проекта е да подобри качеството на хранене в училищата, както и да създаде разнообразни знания за храните, техния вкус и произход.
 
Предвиждат се следните дейности: образователни дегустации, на базата на разработени от Slow Food материали, училищен ден, посветен на пресните плодове и зеленчуци, включване на рецепти на местни ястия в приготвянето на училищната храна, снабдяване на училищните столове с храни от местни производители или от общности на Slow Food.
 
За България проектът на Slow Food ще стартира по време на фолклорния събор "От Тимок до Вита", който се провежда за 29 поредна година в с. Черни Вит   и има традиция да се съчетават автентична музика, красиви фолклорни носии. Предлагат се местни храни.
 
Инициативите, свързани с проекта се координират от основно училище "Георги Бенковски" в с. Черни Вит, което е едно от 8-те европейски училища, включени в проекта.
 
Проектът се подкрепя от кмета на селото Цветан Димитров. Той е член на Slow Food и координатор на Президиум "Зелено сирене Черни Вит", с който се запазва уникален вид сирене от региона.
 
Децата, участници в събора "От Тимок до Вита" ще имат възможност да участват в дегустации, чрез които ще бъдат убедени в несравнимо по-доброто качество на домашно приготвената храна, сравнена с тази с промишлен произход. Учениците ще имат възможността със затворени очи да опитат домашно приготвени сок от ябълки и боровинки, кисело мляко, мед, супи и местни храни, да ги сравнят са такива, купени от магазина.
 
Slow Food е световна еко-гастрономическа организация, чиято основна цел е запазването на традициите, свързани с производството на храни и подпомагането на местните общности, свързани с тях. Най-новата инициатива на организацията в България е стартирането на проект, свързан с подобряване на качеството на хранене в училищните столове. В проекта са включени две български училищата. Едното е основно училище "Георги Бенковски" в с. Черни Вит, община Тетевен. В него се обучават и хранят около 70 деца. Другото е 55 СОУ в гр. София, чиито възпитаници са около 1100.
 
"Наблюдава се тенденция към увеличена консумация на чипс и газирани напитки от децата в селото, макар че те могат да се хранят качествена храна с местен произход", коментира директорът на училището Цветанка Иванова.
 
"Надяваме се да повишим осведомеността на децата за качеството на местните храни и да възпитаме у тях потребността да се хранят с тази храна, вместо с "модерните" високо технологични, но нездравословни храни. По този начин ще са повиши необходимостта от снабдяване и използване на местни храни в училищните столове, директно снабдяване от селскостопански производители, а защо не и децата сами да започнат да произвеждат своите зеленчуци?", каза Десислава Димитрова, член на международния борд на Слоу Фуд и координатор за България.
 
Една от основните цели на Slow Food е да се поощрява употребата на качествена храна в ежедневието на хората. Това ще има положително въздействие върху начина на живот и здравето на отделните индивиди и обществото като цяло. Местата за хранене – училищата, болниците, работните места – са местата на общуване в различните институции. Подобряването на храната в тях ще доведе до подобряването на качеството на живот на съществен брой хора. Създаване на правилни възприятие и потребности, свързани с храненето от най-ранна възраст ще гарантира правилното хранене на децата през целия им живот.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България