Зелена статия
Зелено сирене от района на Черни Вит, община Тетевен
Фотограф: Архив
Дълги години на това се е гледало като на страничен ефект при бялото сирене, като ценността му невинаги е била оценявана. Така покрай замирането на традициите зеленото сирене е станало застрашено от изчезване. От две години с помощта на организацията Slow Food – България, се работи да се превърне в продукт.
Осъзнавайки колко е важно да се запази традицията, кметът на Черни Вит сам се захваща с производството и намира и други съмишленици. С помощта на Slow Food е реновирана къща, която да служи като централно място за зреене, складиране и продажби на сиренето, като център на общност, която е на път да бъде възстановена. Сега всички стъпки на процеса по производството се документират с помощта на последния традиционен производител, който е на 80 години.
Зеленото сирене на Черни Вит все повече започва да прилича на продукт и ще бъде промотирано във и извън България.
Производител: Пет-шест семейства от района
Проект на Slow Food за запазване на зеленото сирене в Черни Вит