Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Евтин преносим сензор открива развалена храна в магазина или хладилника

Евтин преносим сензор открива развалена храна в магазина или хладилника

Автор: Регал 17 април 2015 , 1 коментар

Специалисти от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин преносим сензор, който съобщава на потребителите дали храната в магазина или хладилника е безопасна за консумация, съобщава БТА.

Приспособлението, което се състои от модифицирани въглеродни нанотръби, отчита газовете, отделяни от гниещи храни, като например месо. Сензорът предоставя много по-точна информация за безопасността на храната, отколкото обозначения върху опаковката срок на годност.
 
Специалистите са тествали сензора върху четири вида месо - свинско, пилешко, треска и сьомга. Изследователите са установили, че и четирите вида месо запазват свежестта си в хладилник четири дни. Без охлаждане и четирите проби са започнали да гният, но с различно темпо. 

Сензорът не е първият по рода си, който открива признаци за разваляне на храната. Предимството му обаче е, че за разлика от други подобни приспособления е малък, преносим, евтин и лесен за производство.

Сензорът може да помогне не само за откриването на развалени продукти, но и за намаляването на хранителните отпадъци. "Хората постоянно изхвърлят храна, смятайки, че е развалена, докато тя всъщност все още е годна за консумация", казва Тимъти

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души