Регистрация

Бирата е сред първенците по съдържание на ключови антиоксиданти

Автор: Регал 30 юли 2014 , 4 коментара

Освен свежест в летните горещини, бирата, благодарение на своите натурални съставки, може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Този извод бе потвърден от български учени по време на 7-та Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика и едновременно с това бяха изнесени резултати от ново изследване на качествата на пивото, съобщиха от агенция Knowbox.

От предишни изследвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).

Актуалното изследване, проведено през тази година, илюстрира, че произведеното в България пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти. В доклада на колектива от учени от Центъра по биология на храните, Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска акедемия и Института по физиология на растенията и генетика към БАН се посочва, че в бирата има високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.

В зависимост от вида и технологиите на производство, в бирата се съдържат от 130 до 570 мкгр/литър. По този показател пивото се нарежда на едно от първите места сред храните. В допълнение, пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите. Наличието на свободен пролин е важно и за технологичните показатели на бирата. Високото му съдържание подпомага ферментацията на пивоварните дрожди и е един от факторите, стабилизиращи по естествен път вкуса и аромата на готовия продукт.

Изследването допълнително илюстрира наличието и на тиолсъдържащи съединения като глутатион в българските бири – малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.

Новото изследване на българския научен колектив развенчава мита, че в пивото почти липсва глутатион. Резултатите отново потвърждават предишни изводи на родните учени, че в бирата се открива достатъчно високо количество глутатион – 0,1 до 1 мкмол/литър. Нивото му варира според технологията на пивопроизводството и вида дрожди. Глутатионът и другите антиоксиданти създават естествено балансирана среда и стабилизират както химичните, така и вкусовите и ароматните свойства на пивото, и, разбира се, са ценно допълнение към хранителния режим на хората.

Представените от българските учени резултати са оригинално и важно допълнение към знанията за хранителните характеристики на пивото. Изследването заключва, че пивото е отличен източник на важни нискомолекулни антиоксиданти за потребителя. В напитката те присъстват в балансирана, стабилна и леснодостъпна форма.



 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души