Регистрация

"ПроМаркет" оспорва данните от проверката на КТ "Подкрепа"

Автор: Регал 07 април 2016 , 7 коментара
По повод на информацията "Синдикалист стана "таен служител" в търговска верига и установи нередности", публикувана на regal.bg в сряда, в редакията се получи опровержение от търговска верига "ПроМаркет".

По повод на информацията "Синдикалист стана "таен служител" в търговска верига и установи нередности", публикувана на regal.bg в сряда, в редакията се получи опровержение от търговска верига "ПроМаркет".

В статията, която е по публикация на БТА, президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов твърди, че чрез използване на "таен служител" в неназована търговска верига са установили множество нарушения на трудовото законодателства. Синдикалистът уточнява, че съдейки по жалбите, които получават, регистрираните нередности не са чужди и на много от останалите търговски вериги в страната. В конкретния случай основните обвинения са за разминаване между обещано възнаграждение и реално получавано стартово възнаграждение по сключен трудов договор както и за получени "14 лева за две седмици".

Като част от инициатива на КТ Подкрепа "Таен служител" техният служител Дария Захариева е работила три месеца в магазин от "ПроМаркет", се казва в писмото до редакцията, подписано от Нора Иванова, маркетинг мениджър на "ПроМаркет". Данните за суми, с които разполагаме от трудовото досие на Дария Захариева, се разминават с изнесените от нея факти пред медиите, се казва в писмото.

От веригата са проверили трудовото досие на Дария Захариева в "ПроМаркет". За периода от 18 декември 2015 г. до 14 март 2016 г. тя е работила на трудов договор, регистриран в НАП. Трудовото си възнаграждение е получавала единствено по банков път. За периода то е в размер на 1409.77 лева бруто (с включени обезщетения и осигуровки). Отразени са ползван болничен, възнаграждение за работа на официален празник и обезщетение по чл. 224 от КТ.

От веригата уточниха, че са готови да предоставят при условията на ЗЗЛД цялото трудово досие на Дария Захариева, както и документи за получените плащания по трудовия и договор.

"По отношение на условията на работа не смятаме, че сме въвлекли госпожа Захариева в заблуда или принуда. Тя е сключила регистриран в НАП трудов договор и е получавала възнаграждения според сумите в договора", се казва в писмото.

Освен това от веригата уточняват, че не намират за коректно да се цитират заплати, публикувани в обява за работа, като обещани, но неизплатени, без да се има предвид на какво ниво се е предствил служителят на работното място, нито фактът, че споменатата заплата е стартова. Още повече, че условията на работа зад касите, както и останалата част на магазините (топли витрини, зеленчуци и други) са видими при влизане във всеки един обект от веригата.

От "ПроМаркет" казват също, че застават зад усилията на управителя да разследва и доказва кражбите от служители, защото тези кражби водят до големи загуби за веригата. Поясняват, че от години наред полагат неимоверни усилия, за да ограничат кражби на стоки от клиентите в магазините и от несъвестни служители, документирани със записи от охранителни камери. След многократни откази от страна на прокуратурата и полицията да се водят разследвания за тези кражби, са оторизирали управителите да се справят с проблема във всеки обект според конкретните случаи.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България