Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Холандският финансов министър призова за ограничаване на бонусите на мениджърите до 20 процента от основната заплата

Холандският финансов министър призова за ограничаване на бонусите на мениджърите до 20 процента от основната заплата

Автор: Регал 08 септември 2016

Той посочва, че директорите на Heineken, Unilever PLC и операторът на верига супермаркети Ahold сега печелят над 100 пъти повече от служителите си.

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум иска бонусите на всички мениджъри в Холандия да бъдат ограничени до 20 процента от основната заплата, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

В ЕС влезе в сила разпоредба бонусите във финансовия сектор да бъдат до 100 процента от основната заплата, за да се ограничи поемането на рискове след финансовата криза 2008 година. Холандското правителство обаче отиде още по-далеч, поставяйки таван от 20 процента в банковия сектор.

В статия за в."Волкскрант" днес Дейселблум настоява правилото да бъде прието навсякъде, отбелязвайки, че общо заплащането на ръководителите на компании е нараснало над два пъти през последните 20 години.
Той посочва, че директорите на Heineken, Unilever PLC и операторът на верига супермаркети Ahold сега печелят над 100 пъти повече от служителите си.

Дейселбум подчертава, че ограниченията във финансовия сектор и при държавно финансираните компании са имали положителен ефект и сега е моментът да продължат да се прилагат в частния сектор.

Той не предлага промяна в закона. Според него идеята трябва да бъде приета от компаниите като част от доброто корпоративно управление и похвали институционални инвеститори като пенсионния фонд PGGM, че вече са започнали да решават този въпрос.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България