Регистрация

Природен парк "Витоша" става дом на втората гора от иницативата "Моят зелен град"

Автор: Регал 08 септември 2016

На 10 септември доброволци – служители на системата на "Кока-Кола" в България, ще засадят 350 дръвчета в местността "Офелиите"

Фотограф: "Кока-Кола"

Тази събота (10 септември) в 10:00 часа, в местността "Офелиите" на Витоша ще бъде засадена втората гора на инициативата "Моят зелен град". В съботния ден природният парк ще стане дом на 350 дръвчета, които ще бъдат засадени от доброволци – служители на системата на "Кока-Кола" в България, съобщиха от компанията.

Освен засаждане на дървета в рамките на екоинициативата ще бъдат построени кътове за отдих, ще се обновят и ремонтират съществуващите пространства за пикник в близост до "Яворова поляна" и ще се почистят отводнителните канавки в района.

Съботният ден ще предложи множество изненади и за най-малките еколюбители. Специално за тях партньорите от "Екопак България" ще организират своя ЕкоЛабиринт – иновативен образователен продукт, в който участниците могат да научат интересни факти за разделното събиране на отпадъци и опазването на околната среда. Съоръжението ще бъде съпътствано и от специална изложба, която представя интересни факти и информация за защитени видове животни и растения в България.

По традиция инициативата "Моят зелен град" има национален обхват. Тази година общо 16 населени места ще дадат своя принос в грижата за природата. Градовете, които ще се обединят под мотото "Бъди зелен, не само за ден", са: Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково. По време на кампанията ще бъдат организирани активности по залесяване, почистване, обновяване и облагородяване на местно ниво. Кампанията се организира от системата на "Кока-Кола" в България, "Екопак България" и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Инициативата "Моят зелен град" стартира през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През годините се включват редица неправителствени организации, партньори и хиляди доброволци. В резултат на техните дейности до момента са почистени близо 2 км от Перловската река в София, спестени са над 16 000 кг. въглероден диоксид, събрани са разделно над 2 500 чувала отпадъци, посадени са над 350 дървета и са построени и обновени над 300 пейки, детски съоръжения и кътове за отдих в 23 града в България. През 2014 г. над 2 500 еколюбители от 23 български града се включиха в превантивните активности в подкрепа на пострадалите от наводненията региони в страната, а през 2015 става факт и първата гора в рамките на инициативата.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България