Регистрация

Еврокомисията обсъжда "дизелгейт" с потребителски организации

Автор: Регал 08 септември 2016

На Стария континент, където Volkswagen не възнамерява да обезщети финансово клиентите си, недоволството расте заради неравното третиране на американските и европейските потребители.

Еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова ще се срещне с потребителски организации във връзка с "дизелгейт", съобщи БТА, като цитира "Ройтерс" и ДПА.

Юрова иска да гарантира, че тези сдружения правят достатъчно, за да търсят компенсация за европейските шофьори, засегнати от манипулирането на тестовете за дизелови емисии от Volkswagen.

В началото на седмицата европейската комисарка обвини автомобилния гигант от страниците на в. "Велт", че е нарушил правилата за защита на потребителите в повечето страни от ЕС.

След разкритията от септември 2015 година за софтуера, фалшифициращ нивата на замърсяване при 11 милиона коли, ЕК поиска организациите за защита на потребителите от всяка страна членка да й предоставят информация.

От отговорите става ясно, че "Volkswagen. явно е потъпкал правилата за защита на потребителите в повечето страни членки", посочи пред изданието Вера Юрова. Затова според нея са необходими координирани действия на европейско равнище.

Според "Велт" Volkswagen. е нарушил потребителските права в 20 страни от ЕС.

Комисията упреква германския автомобилостроител, че е нарушил директивата за нелоялните търговски практики и друга директива - за продажба и гаранции на потребителски стоки.

Компанията е застрашена и в Европа от глоба за милиарди и вълна от искове за обезщетения, изтъкна всекидневникът.

Германският автомобилопроизводител се съгласи да плати около 15 милиарда долара в САЩ за уреждане на част от спора, свързан с "дизелгейт". Той трябва да изкупи 480 000 коли с 2-литров дизелов двигател, оборудван с манипулиращ софтуер, или да ги поправи, за да отговарят на нормите. Собствениците им ще получат обезщетение, което може да достигне до 10 000 долара в зависимост от модела на автомобила.

На Стария континент, където Volkswagen не възнамерява да обезщети финансово клиентите си, недоволството расте заради неравното третиране на американските и европейските потребители.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България