Регистрация

Лошото време изстреля цените на зехтина

Автор: Капитал 15 февруари 2017

Очаква се глобалното производство да намалее с 8% през тази година

Фотограф: Юлия Лазарова

Първо се появи недостиг на тиквички и патладжан, след това салатите айсберг изчезнаха от щандовете в редица европейски супермаркети. Сега ефектите от лошото време в най-големите производители - Испания и Италия, се пренасят и на пазара на зехтин, съобщава Bloomberg. Цената на студено пресования зехтин в Италия е нараснала с почти една трета от октомври досега и е достигнала 5.75 евро за килограм, докато в Испания разходите за производството му са нараснали с 10%, според данните International Olive Council в Мадрид. Очакванията на британската Mintec са за още по-големи печалби.

Най-голям негативен ефект

Ефектът от поскъпването се усети най-много във Великобритания. Благодарение на Brexit, довел до срива на паунда, цената на зехтина на Острова достигна най-високото си ниво от 7 години. Дори известният готвач Джейми Оливър обяви, че ще затвори шест от своите италиански ресторанта в страната след обезценяването на местната валута и повишението на разходите.

"Зехтинът е скъп и в голяма степен това зависи от природата", казва Оливър. И допълва, че истински добрите продукти си струват всяко пени.

Още по темата тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България