Регистрация

Създайте лесна и приятна потребителска пътека

Автор: Георги Малчев 08 април 2014 , 1 коментар
Как да не губите заинтересуваните потребители по пътя на дигиталното им пътешествие с вас

 
Автор: Shutterstock

Как да не губите заинтересуваните потребители по пътя на дигиталното им пътешествие с вас

 
Автор: Архив

Как да не губите заинтересуваните потребители по пътя на дигиталното им пътешествие с васПреглед на оригинала

 
Автор: Регал

Няма как да не сте били в ситуация да търсите почивка, телефон, депозит или кредит и да не сте търсили в интернет. И да не сте разширили или променили своя избор на база на информацията, която намирате. Или да сте се отписали от електронния бюлетин, за който сте били абонирани, или просто да сте спрели да го отваряте. Или да сте дали лични данни, за да участвате в игра, която ползва facebook или специална страница като начин да ви ангажира още малко, да събере още малко данни или да ви насърчи да купите още някой продукт или услуга. И няма начин да не сте се изнервили в много от случаите, когато не се случва това, което очаквате като информация, полезност, взаимодействие и т.н. Резултатът – вече имате едно наум не само за конкретната компания или кампания, но и към типа взаимодействие. Както и обратното – да знаете, че бихте отворили отново електронния бюлетин на дадена компания. Е, няма причина да мислите, че вашите потребители са различни като поведение, очаквания и реакция. Има изследване, публикувано в Harvard Business Review, развито след това като концепция от Google като Zero Moment of Truth. То показва как потребителите променят поведението си в ерата на дигиталните комуникации. Те все повече взаимодействат дигитално с дадена компания или бранд. Правят го като нулева стъпка в своята пътека като потребители или като завършваща, когато споделят своя опит, положителен или отрицателен, и се обвързват допълнително, ако са доволни.

Кой какво и защо

Всеки е свикнал с пазарните сегменти, таргет аудиторията и потребителите. Потребителската пътека (на английски User journey) надгражда върху тeзи основни концепции и прави детайлен профил на всеки таргет потребител. За тези потребители много ясно се дефинират мотиваторите като индивиди, които биха взаимодействали с компанията, бранда или продукта/услугата. За всеки от тези профили се определя кои са моментите и начините, по които най-вероятно биха взаимодействали. Целта? Да се осигури оптималното потребителско изживяване, така че колкото може повече потребители да извършат желаните действия. По принцип концепцията User journey е най-популярна в областта на дигиталния маркетинг, в частност сайтове и онлайн поведение, но е напълно приложима в по-широк обхват.

Защо потребителска пътека

Доказано е, че потребителите нe мислят линеарно и по ясно структуриран начин. Още по-малко могат ясно и веднага да опишат своя модел на вземане на решение. Потребителите запомнят различни аспекти на досега и взаимодействието си с дадена компания или бранд. В резултат те създават ментални карти, връзки и "истории". Именно тук идва ролята на потребителската пътека. Ако тази пътека е била интересна, въздействаща и запомняща се, по-лесно можете да ангажирате потребителя за следващата стъпка в интеракцията.

Типичен подход на управление на потребителските пътеки можете да намерите на по-новите сайтове на банките в България и да видите липсата на оптимални пътеки на все още необновените сайтове. Старите сайтове не позволяват с един до два клика потребителите да се самотаргетират и да изберат именно услугите, насочени към тях. Тези сайтове трудно представят отделните банкови продукти, както и промоционалните продукти и оферти. И ако през 2013 г. все още имаше банки с остарели сайтове, в момента почти всички банки са започнали да изграждат нови сайтове. Това илюстрира ключов елемент от концепция за потребителската пътека – потребителите знаят и очакват определен тип изживяване, когато ползват даден канал или инструмент. И могат да бъдат увлечени или отблъснати от потребителската пътека, която компанията или брандът предлагат.

А ето и най-яркия пример как концепцията за потребителската пътека може да ви помогне да разширите маркетинг целите на даден инструмент или за дадена кампания. Само преди три години, ако имаше активация с промокодове, тя беше с sms или с въвеждане на кода на специално създадена интернет страница. Въвеждаш кода и разбираш дали печелиш. Или трябва да си много мотивиран, за да отидеш отново и да въведеш още два или девет промокода. Сега потребителската пътека е продължена с "покани 5 приятели", възможност за виртуални награди за всеки участник и т.н.

Как работи потребителската пътека в бизнеса на бързооборотните стоки

"Лидл България" е един от много добрите примери за създадена дигитална потребителска пътека. Компанията има атрактивен електронен бюлетин, който представя промоциите ангажиращо, а не просто като продукти и цена. Компанията активно ползва ретаргетинг подход, при който банерите с актуалните кампании се сервират на потребителите, които веднъж са взаимодействали с компанията, в множество сайтове – в България и по света. Активностите в социалните мрежи следват стратегията на комуникация и поддържат баланс между ангажиращи постове, промоционални продукти и активации.

Ето и пример как една малка промяна в потребителската пътека може да направи голяма разлика. Представете си изживяването, което осигурихме за потребителите на бранда Chupa Chups на "Интерфуудс България" в рамките на концепцията Learn Less Serious "Chupa бесеница". Можеха ли думите да са предефинирани? Да, разбира се. Концепцията обаче включваше потребителите да предлагат думи, които да се включат в онлайн бесеницата. Така потребителите имаха много по-различно изживяване и пътека от една игра на бесеница, макар и брандирана. Резултатът - над 405 000 изиграни игри, над 17 000 уникални потребители и над 95 000 изпратени покани, 23 500 нови фенове за период от три седмици.
Подробности за самия проект, подхода, механизмите и резултатите можете да видите тук

Как да ползвате потребителската пътека

Конкретно бих ви препоръчал да помислите в момента каква дигитална потребителска пътека имат основните ви групи таргет потребители. И можете да ползвате някой от лесно достъпните модели в интернет като тези с основните стъпки и типа изживяване на всяка от стъпките. Ако намерите точка на контакт, където това изживяване явно е негативно, бързо помислете как да го подобрите. Подходите са много – като осигурите алтернативни пътеки, с по-силни мотиватори за отделните потребители, или като оправите пътеката, която следват в момента. Можете лесно да добавите допълнителни стъпки на най-трудните и чувствителни моменти. Или да продължите пътеките там, където изживяването е силно положително.

Пример: На вашата фен страница сте благодарили и популяризирали снимката на бащата и детето, които са се снимали с любимия си продукт (вашия). Направили сте го, за да дадете повод да се разглеждат вашите снимки и историите на вашите фенове да бъдат четени от другите фенове. А не да отсвирите таткото и детето и да разчитате, че вашата си игра дава награди в техника. Нито таткото, нито неговите познати, нито останалите фенове повече ще направят подобна снимка, а още по-малко ще я качат на фен страницата ви.

Още един пример: След като сте направили промоактивност, от която сте събрали имейлите на ваши клиенти, можете да им пратите въпросник (красиво изглеждащ, не като направен от някой ученик по информатика), в който ги питате как ползват продукта ви. Колко често, какво харесват в него, дали биха го препоръчали и т.н. Ако подсладите пътеката и с награди на томболен принцип, ще ползвате още един мотиватор на тази аудитория – все пак те са участвали именно в промоактивност. Нищо чудно след това тези потребители да станат фенове (не само във Facebook) на бранда ви, да го препоръчват от уста на уста и да го купуват ексклузивно.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души