Регистрация

На шопинг за електронни разплащания

Автор: Константин Николов 02 август 2017

Фондовете CVC и Blackstone подадоха оферта от 3 млрд. паунда за британската Paysafe, чийто най-голям офис е в София

Глобалният сектор за електронни разплащания буквално не може да си поеме дъх. Само преди месец британската Worldpay се съгласи да бъде придобита от американския си конкурент Vantiv за 7.7 млрд. паунда, а шведската Bambora прие офертата от 1.5 млрд. евро на френската група Ingenico. Поредната новина за евентуална сделка косвено засяга и България, тъй като касае Paysafe Group. А тя има голям екип в София, който продължава да се разраства, и за миналата година местното дружество е най-голямата компания в софтуерния сектор по приходи в страната.

Едни от най-големите и известни глобални фондове за дялови инвестиции Blackstone и CVC Capital Partners са подали предварителна оферта от около 3 млрд. паунда за регистрираната на остров Ман Paysafe, стана ясно в края на миналата седмица. В същото време британската компания пък иска да купи щатската Merchants' Choice Payment Solutions за 470 млн. долара, с която да укрепи позициите си в САЩ.

Източници от Paysafe потвърдиха пред Reuters, че кандидат купувачите са се свързали с тях още в началото на май, когато акциите на групата се търгуваха на цена от около 450 пенса. Те вече са на ниво от около 590 пенса (виж графиката), колкото е и сегашната оценка за придобиване. CVC и Blackstone имат срок до 18 август да подадат обвързваща оферта. Източниците от Paysafe допълниха, че след като преди време компанията е отхвърлила редица индикативни оферти, е решила да даде на кандидатите достъп да извършат дю дилиджънс.

Според информация от преговорите, цитирана от WSJ, двата фонда наддават за Paysafe заедно, тъй като цената е прекалено висока за всеки един от тях поотделно. За CVC сделката е вид завръщане: преди това беше собственик на компанията за електронни разплащания Skrill, която продаде на Optimal Payments за 1.2 млрд. долара през 2015 г. и така беше създадена Paysafe. Екипът на Skrill в България също премина в новата компания.

"CVC познава сектора изключително добре, а Paysafe има много добра основа за бъдещо развитие, особено предвид бума на безкешовите разплащания", заяви източник от банковите среди пред Reuters. Бъдещата сделка получи и подкрепа от най-големия акционер в Paysafe: Old Mutual Global Investors, който държи дял от 10.3% в групата. Бордът на компанията все още не се произнесъл, но засега няма данни да иска да отхвърли условията.

Целият текст е тук.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България