Регистрация

Продоволствената сигурност

Автор: Регал 07 септември 2015

FAO дефинира "продоволствена сигурност" (food security) като "ситуация, която съществува, когато всички хора по всяко време имат физически, социален и икономически достъп до достатъчно количество, безопасна и питателна храна, която задоволява хранителните им предпочитания и нужди за активен и здравословен живот".

Съответно ситуация на "продоволствена несигурност" (food insecurity) е налице, когато хората нямат достъп до храна по дефинирания по-горе начин.

Четирите основни стълба, на които се базира продовоствената сигурност, са

- наличност на храна (в т.ч. производство, дистрибуция и търговия),

- икономически и физически достъп (покупателна сила, алокация и културни и лични предпочитания),

- оползотворяване (безопасност и хигиена, нива на усвояване от организма, качество и хранителна стойност)

- стабилност на осигуреността с храна във времето

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Икономическият принос на "Лидл България" за 2023 е 2.7 млрд. лв., отчита ИПИ От този ефект са извадени плащаните от веригата преки данъци, които през миналата година са 51 млн. лв.