Продоволствената сигурност
FAO дефинира "продоволствена сигурност" (food security) като "ситуация, която съществува, когато всички хора по всяко време имат физически, социален и икономически достъп до достатъчно количество, безопасна и питателна храна, която задоволява хранителните им предпочитания и нужди за активен и здравословен живот".
Съответно ситуация на "продоволствена несигурност" (food insecurity) е налице, когато хората нямат достъп до храна по дефинирания по-горе начин.
Четирите основни стълба, на които се базира продовоствената сигурност, са
- наличност на храна (в т.ч. производство, дистрибуция и търговия),
- икономически и физически достъп (покупателна сила, алокация и културни и лични предпочитания),
- оползотворяване (безопасност и хигиена, нива на усвояване от организма, качество и хранителна стойност)
- стабилност на осигуреността с храна във времето