Регистрация

Поскъпват ток, цигари и бензин

Автор: expert.bg 24 август 2009 , 1 коментар

В проекта на бюджет за 2010 г. се предвижда вдигане на акцизите за цигарите и тока за бизнеса, за да изпълним ангажиментите си като страна член на ЕС.
 
Акцизът за тока за бизнеса ще бъде увеличен от 1.40 лв. на 2 лв. за мегаватчас. Налогът за цигарите пък трябва да нарасне от 112 лв. на 125 лв. на 1000 цигари. В макрорамка има и малко повишение на акциза на бензина, но това е една от стъпките, които трябваше да направим, каза изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.
 
В понеделник, 24 август, проектът на бюджет ще бъде обсъден със синдикатите и работодателите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Въпреки кризата и дупката в бюджета, която наследи, новото правителство няма да измени на предизборните си обещания.
 
С 2% ще се намалят осигуровките от 2010 г. предвижда проектът на финансовото министерство. През всяка от следващите три години осигуровките ще бъдат намалени с по още 1%, така общо намалението ще бъде с 5%. Така правителството се надява да остави повече средства в бизнеса и да запази работните места.
 
За сметка на това се предвижда да се увеличи минималният осигурителен доход при самоосигуряващите се от 260 лв. на 420 лв. Максималният ще си остане 2000 лв. Заради по-ниските приходи в хазната и намалената производителност ще бъдат замразени доходите в бюджетната сфера и пенсиите.
 
Бюджетът за 2010 г. се разработва при очакван спад на икономиката с 1.3%. Предвижда се БВП през 2013 г. да достигне размера, който преди световната криза беше планиран за 2010 г. Затова средствата за заплати на чиновниците и учителите няма да се увеличават в следващите три години, предвижда проектът. Минималната работна заплата ще остане 240 лв.
 
Пенсиите също няма да растат през другата година, а чак от 2011 г. Занапред парите на възрастните хора ще се съобразяват с инфлацията. Освен това се търси начин да се увеличат пенсиите на земеделските производители. Според действащия закон те се осигуряват върху много ниски суми и когато се пенсионират, имат малки доходи. Затова се предлага вариант държавата да им довнася осигуровки и накрая те да вземат по-високи пенсии. Средства за това ще се вземат от Европейския социален фонд. До 2013 г. ще се запази и размерът на парите за отглеждането на малко дете. Възможно е обаче да се понижи малко обезщетението за безработица и максималният му размер да стане 220 лв.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.