Регистрация

Не правете като ирландците

"Екстрапак" настоява МОСВ да съобрази наредбата за такса върху торбичките с българските условия

Автор: Милен Георгиев, съдружник в "Екстрапак" АД, Велико Търново 05 януари 2009

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подготвя наредба за облагане с такса на полиетиленовите торбички в магазините, като за образец ще бъде използван ирландският закон, който е първият, който въвежда такса върху полиетиленовите торбички.

Автор: Регал

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подготвя наредба за облагане с такса на полиетиленовите торбички в магазините, като за образец ще бъде използван ирландският закон, който е първият, който въвежда такса върху полиетиленовите торбички. Тази информация, която стигна до нас чрез асоциация "Полимери", ни предизвика да направим сравнение между условията в Ирландия в края на миналия век (когато е подготвян този текст) и тези в България в момента:

Тези разлики ни провокираха да предложим подготвяният документ да бъде съобразен със следните обстоятелства:

При подготовката на нормативния акт публично да се обсъждат конкретните идеи и текстове, защото освен производителите и търговците той ще засегне милиони български потребители. При ирландския закон таксата се събира от потребителите, което създава бюрократични трудности за търговците. Твърди се, че е въпрос на обсъждане дали в България таксата да се плаща от потребителите или от производителите и вносителите.

Да не се взема за образец единствено ирландският закон. Факт е, че нито една страна в ЕС не е приложила законодателство в този вид. Дори след обстойно обсъждане в парламента на Шотландия и Великобритания подобни законопроекти бяха отхвърлени. Румънският парламент гласува проект за такса единствено върху неразградимите торбички за разлика от ирландския закон, който облага с такса всички видове торбички. Логично е да си сверим часовника със северните ни съседи, защото икономически сме значително по-свързани.

Да се направи разграничение между облагането на обикновените, разградимите и компостируемите торбички.

Да не се облагат с такса торбичките, които участват в затворени и полузатворени системи за рециклиране.

Да не се облагат с такса торбичките за многократна употреба, като бъде ясно дефинирано кои точно влизат в това понятие.

Размерът на таксата да бъде адекватен на икономическите условия в България в момента.

Според Асоциацията на търговците във Великобритания "ирландският закон е като олово за ръста на продажбите".

Нашите наблюдения показват, че търговците на дребно в последната година значително намалиха консумацията на най-замърсяващите торбички – тези за еднократна употреба. Продажбите на "Екстрапак" на този вид торбички драстично намаляха за сметка на чантите за многократна употреба и хартиените торбички. Около 30% от обемите на нашите продажби в България са на торбички от дегрален или други разградими торбички. Търговците на дребно определено променят своята култура на обслужване в посока намаляване на замърсяването.

От друга страна, торбичките са съвсем малка част от пластмасовите опаковки. Много повече са опаковките, които се слагат в тях. Дори и торбичките да изчезнат от природата, проблемът ще остане. Според нас много по-важно от въвеждането на регулации за пазара на торбички са качествено сметосъбиране, което да изключва открити кофи и сметища, и културата на изхвърляне на отпадъците у населението.
Визитка
"Екстрапак" ООД произвежда полиетиленови опаковки от 1995 г. През 2004 г. бяхме единствената българска фирма – участник на изложението Emballage 2004 в Париж – най-голямото изложение в света за опаковки. Получихме много запитвания за екологични алтернативи на полиетиленовите торбички. През следващата година загубихме важен клиент от Малта, когато там въведоха такса върху неразградимите торбички. Всичко това ни накара да инвестираме в технологии за производство на продукти, които намаляват замърсяването на природата. През 2005 г. пуснахме линия за рециклиране на полиетиленови отпадъци с производителност 250 т / месец, през 2006 г. построихме и оборудвахме завод за хартиени чанти, през 2007 г. започнахме производството на първите оксоразградими торбички от марката "Дегрален" в България, а тази година усвоихме производството на чанти за многократна употреба от тъкан полипропилен. В момента инвестираме в производството на компостируеми торбички от марката "Eкоматер".

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България