С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Инфлацията през януари се ускори до 4.2%

Автор: Вера Денизова 17 февруари 2020

С основен принос за увеличението на потребителските цени продъжават да са храните

Фотограф: Юлия Лазарова

Потребителските цени продължават да се катерят нагоре, като годишната инфлация през януари достига 4.2%. Това е най-високата стойност на индекса от 2013 г. С основен принос продължават да са храните, като увеличението на годишна база при тази стокова група е със 7.8%, показват данните на националната статистика. Месечната инфлация е 0.9%, а средногодишната - 3.2%.
През декември продължават да се ускоряват и стойностите на хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), в който храните са с по-малко тегло. Годишната инфлация в първия месец на годината е 3.4%, а средногодишното увеличение на индекса е 2.5%. В четвъртък еврокомисията публикува своята зимна макропрогноза за страните от ЕС, като в нея се посочва, че очакваната средногодишна инфлация в България (измерена през ХИПЦ) за тази година е около 2.3%, основно заради по-висок цени на храни и енергийни продукти.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.