Регистрация

Промишленото производство през септември е намаляло с 0.8 на сто в еврозоната, с 0.7 на сто в ЕС и с 0.3 на сто в България

Автор: Регал 15 ноември 2016

Резултатът се дължи на значително понижение в производството на трайни потребителски стоки, капиталови и междинни стоки.

Промишленото производство в еврозоната е намаляло с 0,8 на сто на месечна основа през септември, а в ЕС се е свило с 0,7 на сто. Това сочат данни, публикувани на сайта на Евростат, отчитащи сезонните фактори, съобщи БТА.

Резултатът се дължи на значително понижение в производството на трайни потребителски стоки, капиталови и междинни стоки.

За август бе отчетено силно покачване на показателя, което се очакваше да даде положителен тласък на икономическия растеж за третото тримесечие.

Спрямо септември миналата година промишленото производството е нараснало с 1,2 процента и в двете зони.
В България на месечна основа през септември се наблюдава свиване от 0,3 на сто, а на годишна - скок от 3,4 процента.

Най-голям месечен спад на производството има в Дания (-8,1 процента), Германия (-1,9 процента) и Гърция (-1,8 процента), а най-силно повишение - в Швеция (+7,6 процента), Ирландия (+6,4 процента) и Естония (+5,2 процента).

Растежът за една година е най-голям в Литва (+7,9 процента), Словения (+7,4 процента) и Естония (+6,5 процента). Понижения са отчетени в Дания (- 3,2 процента), Франция (- 1 процента) и Ирландия (- 0,9 на сто).

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души