Регистрация

"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали

Автор: Мара Георгиева, "Капитал" 04 декември 2023

Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.

[Кауфланд България]

"Кауфланд България" (Kaufland) ще отвори своя магазин в софийските Централни хали в края на април 2024. "От половин година в сградата текат същинските дейности по възстановяване на оригиналния й вид и функции. Вече са завършени реставрационните дейности по две от фасадите", съобщи на пресконференция Иван Чернев, изпълнителен директор на компанията.

Вече е възстановена вътрешността на основната зала. Премахнати са павилионите и терасите, които не съответстват на оригиналния проект на създателя на сградата - арх. Наум Торбов. Извършена е цялостна подмяна на покрива и е освежена характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. Реставрирани са двата часовника и е поръчан фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на ХХ век. Полагат се близо 3000 кв.м подови плочки след обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Касите на самообслужване – хит при веригите тук, разколебаване на Запад Хранителните супермаркети в България харесват системата за самотаксуване. В САЩ и в Европа - вече не толкова.