Регистрация

Metro е изправенa пред реорганизация на акционерната си структура

Автор: Пламена Кацарова 27 август 2018

Най-големият акционер в германската търговска верига ще продаде акциите си на чешки инвестиционен фонд

Германският ритейл гигант Metro ще реорганизира цялостно акционерната си структура, съобщава Reuters. Това стана ясно след новината, че Ceconomy ще се присъедини към Haniel – един от най-големите акционери на компанията, в продажбата на дела си от веригата на инвестиционна група, водена от чешкия милиардер Даниел Кретински.

Миналата година търговецът на дребно раздели бизнеса си на две -
едната новообразувана самостоятелна компания пое бизнеса с търговия на едро и хранителни продукти, докато другата - Ceconomy, се съсредоточи върху търговията с потребителска техника.

Продажбата

Ceconomy обяви в понеделник, че е в процес на разговори за продажбата на по-голямата част от дела си от 10% в Metro на инвестиционната група EP Investment, представлявана от Кретински. Акциите на Metro поскъпнаха с 5.1% след новината в началото на търговията във Франкфурт, докато тези на Ceconomy нараснаха с 3%.

Инвестиционната група
Haniel заяви в петък, че е се съгласила да продаде 7.3% от акциите си в Metro на инвестиционния посредник на Кретински и словашкия инвеститор Патрик Ткач за неразкрита сума. Според условията на сделката те могат да придобият останалия дял от 15.2% на Haniel чрез кол-опция. Инвестиционната група е най-големият акционер на Metro с дял от 22.5%, който се оценява на 977 млн. евро (спрямо цената на затваряне в петък). Делът на Ceconomy е близо 10%.

Представянето

Metro, която развива бизнес и в България, е най-големият търговец на дребно в Германия и се нарежда на четвърто място в Европа. Резултатите се влошават през последните години, а компанията трупа дългове. Към края на миналата година нетните задължения на компанията са се повишили до 2.8 млрд. евро при 2.6 млрд. евро година по-рано.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души