Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

"Софарма трейдинг" купува аптеките "ФармаСтор"

Автор: Десислава Николова 20 март 2017

Сделката трябва да получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията

Седмица след като обяви, че ще иска разрешение за кредитиране на експанзията в аптечния и дистрибуторския сектор в България и Сърбия, "Софарма трейдинг" съобщи, че е финализирала преговорите за първата си покупка. Търговецът на едро с лекарства съобщи до Българска фондова борса – София, че е постигнал споразумение за придобиване на дейността на веригата аптеки "ФармаСтор". Става въпрос за една от големите софийски вериги с просторни помещения и голямо портфолио, които имат 5.2% пазарен дял в столицата. "ФармаСтор" управлява 17 обекта в София и два в Бургас.

Цената на предстоящата сделка не се съобщава. Сегашните съдружници в бизнеса Денница Бешлиева и Данаил Кишкин ще продължат да управляват аптеките до окончателното придобиване на дружествата, става ясно от документа, изпратен до борсата. Двете страни обаче отказаха да коментират предстоящата консолидация преди окончателното й разрешаване от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Какво купува дистрибуторът

Обект на покупката вероятно са трите основни компании на групата – "Фармастор инвест", "Фармастор плюс" и "Фармастор", които имат общи обороти 27.5 млн. лв. през 2015 г. и по информация от пазара – над 30 млн. лв. през миналата година. Служителите в дружествата са 120 през 2015 г. "Софарма трейдинг" планира да придобие и пет дружества, в които са обединени аптеките "ФармаСтор".

Още по темата тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София