Регистрация

Metro обмисля да раздели бизнеса си в две независими компании

Автор: Регал 30 март 2016
Бизнесът с потребителска електроника ще остане част от Metro, а търговията на едро с хранителни продукти ще се прехвърли в отделна единица

Фотограф: Reuters

Германският ритейл гигант Metro AG съобщи, че обмисля да раздели бизнеса си на две самостоятелни единици, всяка от които ще се търгува отделно на фондовата борса, съобщава AFP, като се позовава на изявление на компанията.

"Управителният съвет на Metro се подготвя за създаването на две независими и секторно фокусирани компании чрез разделяне на групата", се казва в съобщението. Едното ново звено ще се специализира в търговията на едро с храни, а другото - в сферата на електрониката и услугите.

Бизнесът с потребителска електроника, който включва веригите Saturn и Media Markt, ще остане част от Metro. Търговията на едро с хранителни продукти, както и свързаните с тях дейности, ще бъдат прехвърлени в отделна единица. Акционерите ще получат акции в новото дружество, пише WSJ.

"Двете отделни единици ще бъдат индивидуално търгувани на борсата със съответния им профил, управляващи и ръководни органи", се казва още в изявлението на Metro.

Целта е да се осигури на всяка от компаниите и на съответните им органи на управление пълен контрол над техните корпоративни стратегии.

Двете компании ще могат поотделно да търсят и реализират придобивания и партньорства, като самостоятелно определят стратегиите си за разширяване.

Управителеният съвет и надзорният съвет на Metro все още не са взели решение относно евентуалното разделяне, съобщиха от компанията. Те ще направят окончателна оценка след приключването на продължаващия анализ. Ако решат в полза на промяната, решението ще трябва да бъде потвърдено от Общото събрание на акционерите. При одобрение, разделянето се очаква да стане в средата на 2017 година.

Акциите на Metro са скочили с 9 на сто до € 26.80 след съобщението, че групата се разделя на две компании, които ще бъдат отделно листвани на фондовата борса, съобщава Financial Times. Според изданието бизнесът с търговия на едро с хранителни продукти ще бъде управляван от настоящия главен изпълнителен директор на Metro Олаф Кох, докато се предполага, че Питър Хас, главният изпълнителен директор на Media-Saturn, ще поеме ръководството на компанията за потребителска електроника.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души