С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Захарният асортимент на търговските вериги

Из записките на тайния клиент на 2 февруари

Автор: Регал 10 февруари 2016

Фотограф: Анелия Николова

ЦБА, жк "Люлин", бул. "Панчо Владигеров" 22, 11.50 ч.
Захарта в магазина е разположена между брашното и ориза. На горния ред има бучки бяла и кафява захар на "Сладея". Марката на "Захарни заводи" е представена още с пудра захар и обикновена кристална бяла захар в разфасовки от 1 и 5 килограма. Под собствената марка на веригата CBA на регала намерихме два вида захар в пликчета по 3.5 грама – кафява и бяла, които се предлагат по 150 броя в кутия. Пудрата захар на същата марка заемаше доста голямо пространство на рафта и напълно скриваше аналогичния продукт на "Крина", който струваше с 66 ст. по-евтино за същата разфасовка. Пудра захар имаше още на "Фамилекс" и ванилова пудра захар Dolce Prima. От собствената си марка веригата продава и класическа бяла захар в разфасовки от килограм и 500 г. Изложена беше и захар "Примера" - на буци в прозрачни пликове. Кафявата захар беше на марката Passiflora - тръстикова на бучки, фруктоза и кафява на кристали.

"Билла", жк "Люлин", бул. "Д-р Петър Дертлиев" 104, 10.20 ч.
Върху няколко реда в ясно обособена част на регала изброихме над 24 различни вида захар на 9 бранда. Марката "Сладея" на "Захарни заводи" е представена в пет разновидности - пудра, на бучки (кафява и бяла), обикновена - кафява и бяла (в две разфасовки - 500 г и 1 кг). Още четири марки присъстваха на регала - захар на "Крина" (кафява тръстикова и пудра захар) и обикновена бяла захар с марките IZZI (най-ниската цена за деня), "Захира" и "Тейсти".
Кафявата захар е широко представена от чужди и български марки в различни разфасовки и разновидности – в пакетчета, на бучки, пудра захар, нерафинирана тръстикова и др. Най-разпространената разфасовка е 500 г. Повечето марки кафява захар са с произход от остров Мавриций. Mauritius Golden Cane например е представена от рафинирана захар на бучки и нерафинирана тръстикова захар на кристали. Брандът Demerara е представен от захар на едри златисти кристали, виенски кафяви бучки, кафява захар в пакет по килограм и Dark Demerara, която оцветява продукта, в който се разтваря.
Най-тъмнокафявата захар е Muscovado, при чиято обработка тръстиковият сироп не е отделен. От нея се предлагат два вида нерафинирана тръстикова, тъмнокафява и влажна, единият доста по-тъмен и също с оцветяващ ефект. Passiflora e сурова нерафинирана кафява захар. Предлага се в разфасовки по 300 г - нерафинирана тръстикова меласа в кутии, на бучки и кафява пудра захар. "Билла" предлага под своя марка кафява тръстикова захар, която е доста светла и в пакети по 500 г. Общо промоциите на захар бяха пет.

"Пикадили", "Сердика център", 11.40 ч
.
Захарта е върху пет реда в левия ъгъл на стената от регали с варива. Бялата кристална захар е на два производителя. Захарта на "Кристал" е в прозрачни пликове от 1 кг. Тя е най-евтината и с най-много лица на регала. Продуктът на "Захарни заводи" под марката "Сладея" също е в плик, но дизайниран и надпис "100-години сладост", от 1 кг и от 500 г. В магазина откриваме също бяла захар "Сладея" - 250 малки пакетчета "момента сладост" в картонена кутия. Под тази марка има още захар на бучки в малки кутии. Бучките бяла захар са "бридж" - под формата на купи и пики, а от кафява са кубчета. Пудрата захар е само в опаковки от 500 г и е на един производител - "Биосет", Пловдив.
Под марката Passiflora се предлагат кафява захар на кристали и тръстикова захар на бучки в картонени кутии от 300 г. Има и кафява захар Demerara в кутии от 500 г - тръстикова суха, тръстикова, нерафинирана тръстикова захар. Откриваме и етикет на "Крина", но продукта им го няма на рафта.

"Фантастико", ул. "Любляна" 42А, 11.30 ч.
Захарната секция обхваща общо пет рафта, разположени във вертикален блок. Основната подкатегория – бяла кристална захар в разфасовка 1 кг, е разположена на два от тях. Според етикетировката веригата предлага четири различни артикула бяла захар, но на регалите реално присъстват само два – под марката "Диамант" и под собствена марка на веригата. Виждаме и разфасовки на кристална захар в пакети от 500 г.
При кафявата захар основно присъствие имат "Крина" и Passiflora, с разгърнато портфолио от шест различни продукта в разфасовки от 300 и 500 г. Виждаме оферти на нерафинирана захар Demerara, Muscovado и др.
На най-горния рафт са позиционирани бяла и кафява захар на пакетчета на "Мултипак". "Захарни заводи" присъстват с два вида захар на бучки – бяла и кафява. Виждаме и оферта на небет шекер и пудра захар на "Крина". Портфолиото се допълва от ванилова пудра захар под марката "Вениан" и стевия в кутия от 90 г, пакетирана от "Нико".

"Т-Маркет", ул. "Баба Илийца" 2, 13.55 ч.
Секцията е компактна, с доста ограничен асортимент. Основната част е разположена на половин блок. Прелива с няколко продукта в съседни рафтове. Включва общо малко над десет различни артикула. Бяла кристална захар се предлага в асортимент от два продукта – под марката "Диамант", разположена на два рафта, и "Митекс", на един. С общо шест лица на регала са представени два продукта на "Аграна трейдинг" - плодова бяла захар (в промоция) и кафява захар в разфасовки по 500 г. До тях се подреждат тръстикова захар на бучки Passiflora, следвана от асортимент от пудра захар, представен с общо три лица. Тук присъстват "Фамилекс", "Диамант" и "Захира", като под последната марка се предлагат и захар на бучки и фин кристал. В дъното на регала с едно лице виждаме кутия с пакетчета по 5 г, собствен внос на веригата.

"Кауфланд", ул. "Кукуряк" 3, 12.40 ч.
Захарната секция се простира на три и половина регал блока. В обширното "складово" пространство в долната им част върху палета е разположен основният асортимент в неразопаковано състояние. Предлагат се три различни артикула бяла кристална захар. На промоция и с най-ниска цена в категорията е "Диамант". Пале с промо артикула е изнесено и на челото на регала. Основният асортимент се допълва от марките "Захира" и "Сладея".
Специалните продукти са позиционирани над височината на очите. Passiflora присъства с около пет артикула кафява захар и един – плодова. На портфолиото на Mauritius Golden Cane са отделени няколко лица в съседство. Асортимент от няколко различни продукта кафява захар разгръща "Вибо-71", включително кафява захар на бучки в плик. Тръстиковата захар "Крина" заема половин рафт с около десетина лица.
"Нико" присъства с кафява и бяла захар на пакетчета в няколко различни разфасовки. С два артикула бяла захар на бучки присъства "Захира" ("Аграна трейдинг"), като от единия няма наличност на регала. Сладкото портфолио на търговеца се допълва от Steviolina , подсладител на основата на стевия. В съседство виждаме още три вида подсладители и ванилова пудра захар Dolce Prima, разположена върху цял рафт. Представени с пудра захар са и "Радиком" и "Захира". Сладкият асортимент се допълва от небет шекер на "Нико" – бял и кафяв, и стевия на същия доставчик.

"Лидл", жк "Люлин", бул. "Д-р Петър Дертлиев" 111, 11 ч.
Бялата захар в "Лидл" е представена от марката "Захира". Тя се предлага в две разновидности - кристална захар и фин кристал, като втората е по-ситна, специално пресята и бързо разтворима. Марката се дистрибутира от "Аграна България", част от австрийската "Аграна груп", един от големите производители на захар в Европа. Магазинът предлага още пудра захар на "Крина" и кафява захар в опаковка от 500 г – собствена марка на веригата.

"Карфур", The Mall, 13.05 ч.
Захарта се намира на две цели регала. Единият е зает изцяло от марката "Сладея" - кристална захар на "Захарни заводи" в разфасовка от 1 кг. Захар "Сладея" виждаме и от 500 г, бяла захар на бучки в кутия (120 бучки, 500 г), кафява захар на бучки 500 г. В магазина се предлага и ограничено количество бяла захар на кубчета, 1 кг, под собствена марка Carrefour. Два реда заема бялата кристална захар по 1 кг под марката Carrefour Marinopoulos.
Откриваме кафява захар "Захира" в тетрапак опаковка от 500 г на "Аграна трейдинг". Плодовата захар е в два варианта - фруктоза на Carrefour кутия от 400 г и на "Аграна трейдинг" под марката Wiener Zucker от 500 г.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
"Севан": Потреблението на зърно по света ще скочи с 5-10% заради коронавируса От компанията износител очакват заради презапасяване и изчерпване на резервите търсенето да се повиши
eBay отложи с месец таксите за търговци заради пандемията Онлайн платформата няма да снижава рейнинги на търговци в затруднение заради COVID-19