Регистрация

Тържището "Слатина" с нов собственик

Купувачът се свързва с варненската група ТИМ

Автор: Сия Велинова 15 декември 2007

Зеленчуковото тържище "Слатина Булгарплод" вече има нов собственик. Купувачът е консорциум "Слатина Булгарплод", в който с по 50% участват две дружества - "Миладжо" на Михаил Младжов и "Новико - Норд", представлявано от Спасимир Каназирев. Сделката за продажба на 100% от капитала на дружеството беше финализирана на 10 октомври от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Консорциумът, който се свързва с варненската група ТИМ, плати 75.4 млн. лв. за тържището.

"Слатина Булгарплод" е най-голямата зеленчукова борса в България и през нея се осъществява почти целият внос на плодове и зеленчуци. Оборотът на фирмите, които работят там, надхвърля 2 млрд. лв. годишно. Придобивайки тържището, новият собственик ще контролира зеленчуковия внос в страната. Като основно действащо лице на този пазар той ще има и силно влияние върху цените.

Според официалното съобщение на СОАП със сделката купувачът поема три ангажимента - да инвестира 3 млн. лв. в тържището, да плати дълга му също от 3 млн. лв. към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и да запази дейността на борсата за 15 години.

При одобряването на сделката от СОАП спечелилият консорциум се представляваше от Светлана Каменова, известна като екссъпруга на приближения да бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро. Дни след продажбата обаче в Столичната общинска агенция по приватизация беше депозирано писмо, според което Светлана Каменова се оттегля от консорциума. В писмото се посочва, че занапред дружеството ще се представлява от адвокат Виктор Рашев (собственик на една от големите правни кантори в столицата) заедно с управляващия "Новико - Норд" Спасимир Каназирев. Именно споменатото дружество в консорциума се свързва с варненската група ТИМ. "Новико - Норд" е собственост на холдинг "Нов век", който е регистриран на ул. "Стефан Караджа" №2 както повечето компании на варненската група. Този адрес е даден за кореспонденция в консолидирания отчет за управление на холдинга, предоставен на Българската фондова борса. На него е регистрирано и "Химимпорт финанси", също на ТИМ, което беше и един от кандидатите за покупка на тържището.

От консорциума, избран за купувач, не коментираха сделката, тъй като са подписали клауза за конфиденциалност. Изпълнителният директор на "Химимпорт" Иво Каменов засега отрича връзката с консорциума.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.