Регистрация

По-високи температури, по-малко вино

Автор: Анина Сантова 12 август 2019

Заради климатичните промени винарите са принудени да събират реколтата си по-рано, а така се губи богатия вкус на виното

Фотограф: Юлия Лазарова

Все по-високите температури в Испания принуждават лозарите да променят начина на отглеждане на гроздето. Горещият климат ускорява зреенето на плода и сега например червеният винен сорт гренаш, който по принцип узрява по-бавно от темпранийо, трябва да бъде набран по-късно от лозето въпреки горещините, за да запази богатия си вкус. Този детайл е от съществено значение за винопроизводителите, тъй като всяка промяна влияе върху преценката им за събирането на реколтата, разказва Financial Times.

"Петролът е нещото, без което не можем днес, но водата е бъдещето", казва Алмудена Алберка, която е технически директор в Vina Mayor. Производството на вина ще пострада от недостига на вода, а това вече се случва в региони като Австралия, където лозята са изоставени, обяснява тя.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
На чаша (безалкохолна) бира Категорията на безалкохолната бира расте бързо, като достига 8% от европейския и над 1.5% от българския пазар
"Сердика център" ще инвестира във фотоволтаици, нови магазини и ремонт на зоната за хранене През 2025 предстои и ремонт на общите части в офис сградата към мола и утрояване на зелените площи