Регистрация
  • Начало
  • Новини
  • Свят
  • Преговорите по търговската сделка ЕС-Канада се водят тайно, твърдят опоненти

Преговорите по търговската сделка ЕС-Канада се водят тайно, твърдят опоненти

Автор: Регал 12 октомври 2016

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел обаче днес прикани конституционния съд да подкрепи споразумението, предупреждавайки, че решение "против" ще изложи на риск сделката.

Опоненти на новото търговско споразумение между ЕС и Канада (CETA) заявиха днес пред Конституционния съд на Германия, че преговорите по сделката се водят тайно и без допълнителната роля на парламентите, предаде БТА, като цитира ДПА.

"Парламентите вече няма да играят роля в оформянето (на споразумението), те могат само да кажат "да" накрая", отбеляза Роман Хубер от гражданската активистка група "Повече демокрация" (More Democracy), представляваща над 125 000 ищци по случая.

Клаус Ернст, депутат от партия Левите, която също призовава съда да спре търговската сделка, твърди, че споразумението ще доведе до занижаване на социалните и екологичните стандарти в ЕС.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел обаче днес прикани конституционния съд да подкрепи споразумението, предупреждавайки, че решение "против" ще изложи на риск сделката.
"Не искам да си представя какво би могло да означава това за Европа", каза Габриел. Той изтъкна аргумента, че никой по света няма да има доверие в способността на Германия и на ЕС да сключват договори.

Очаква се съдът да се произнесе по случая утре, уточнява Ройтерс.

Споразумението ще бъде сред основните темите при двудневното официално посещение в Канада на френския премиер Манюел Валс.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България