Регистрация

IKEA откри музей

Автор: Регал 01 юли 2016

Разположен е в Елмхулт в сградата, където през 1958 г. е открит първият магазин на веригата

Новият музей на шведския мебелен гигант "Икеа", който отвори врати в четвъртък, прилича донякъде на Лувър на мебелите, готови за сглобяване. Този уникален музей в шведското село Елмхулт днес посрещна първите си посетители, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Този храм на обзавеждането в стил "Made in Sweden" е разположен в сградата, където се е намирал първият магазин на "Икеа", открит през 1958 година от Ингвар Кампрад - дребен продавач на кибрит, станал години по-късно един от най-богатите хора в света.

"Имаме много истории, които можем да разкажем", каза управителката на музея Карина Кльок-Малмстен на фона на фанфарното шествие по улиците на Елмхулт, насочило се към музея.

Световният лидер в производството на мебели поиска "просто" откриване, "без фойерверки и пайети", в духа на Кампрад, човекът, който стана легенда заради скромния живот, през който е прекарал над 35 години в Швейцария, за да избяга от данъчните в родината си, посочват критиците на основателя на "Икеа".

"Икеа", което е съкращение от Ингвар Кампрад, Елмтарид, семейната ферма, и Агунарид (неговото родно село), дава работа на 150 000 души в света и има годишен оборот от над 30 милиарда евро. Компанията е открила 330 магазина на всички континенти.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България