Регистрация

Основателят на Alibaba стана най-богатият човек в Азия

Автор: Регал 27 април 2016
Джак Ма се е изкачил на върха за региона, след като сделка, направена от финансовото подразделение на неговата компания, е прибавила 4,3 милиарда долара към състоянието му вчера

Фотограф: Reuters

Джак Ма, основателят на гиганта за електронна търговия Alibaba, стана най-богатият човек в Азия. Това сочи най-новият индекс на милиардерите на Блумбърг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ма се е изкачил на върха за региона, след като сделка, направена от финансовото подразделение на неговата компания, е прибавила 4.3 милиарда долара към състоянието му вчера, съобщи агенция Блумбърг.

Така той вече има лично нетно богатство, оценявано на 33.3 милиарда долара, изпреварвайки предишния номер едно - магната в областта на недвижимите имоти Ван Цзянлин, който е президент и основател на групата Dalian Wanda Group и притежава 32.7 милиарда. На трето място сега е хонконгският магнат Ли Кашин с 29.5 милиарда долара.

В световен мащаб Ма заема 16-а позиция в момента, според класация на Блумбърг.

Списъкът на азиатските богаташи може отново да се пренареди, тъй като се твърди, че Ван се стреми да реорганизира бизнеса си в развлекателната сфера, а пък Мак планирал да пусне на борсата акции на финансовия филиал на Alibaba - Ant Financial. Това би било най-голямото първично публично предлагане в Китай от 2010 година, отбелязва агенцията.

За кратък период бързото икономическо развитие на Китай произведе повече лица с голямо нетно богатство, отколкото където и да било другаде в историята.

Всички китайски милиардери се появиха през последното десетилетие, припомня ДПА. Сред новите милиардери на Китай са Чжоу Цюнфей, който основава производителя на сензорни екрани Lens Technology и Франк Ван Тао, създал най-голямата в света компания за потребителски дронове.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България