Регистрация

Скок в цените на зехтина в Европа

Автор: Регал 09 февруари 2016 , 10 коментара
Италия регистрира 25-годишен минимум в добивите на маслини

Фотограф: Pixabay

В Европа рязко са се увеличили цените на маслините и на зехтина, който за периода януари-ноември 2015 е поскъпнал с 19.8%, съобщава британският вестник Financial Times.

Собствениците на магазини са похарчили допълнително 231 милиона евро за зехтин, казват анализаторите на изследователската група IRI, цитирани от изданието.

Цените на едро на зехтина от най-високата категория скочиха след епидемията от заболявания по дървета в южната част на Италия, в резултат на което са пострадали най-малко един милион маслинови дървета.

"Добивите в Италия през миналата година са най-ниските за последните 25 години. Това е катастрофа", коментира анализаторът от холандската Rabobank Вито Мартели.

През селскостопанската 2014/15 година обемът на производство на маслини в света е намалял с 26% - до 2.4 милиона тона, докато в Италия и Испания добивите са паднали почти наполовина.

Единствено в Тунис производителите отбелязват рекордни добиви от маслини, които са се увеличили почти пет пъти през годината. Това превръща страната във втория най-голям износител след Испания. През 2014/15 година производителите в Тунис са продали зад граница 303 хиляди тона зехтин, при произведени 340 хиляди тона. Само година по-рано страната е произвела едва 70 хил. тона зехтин.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България