С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Нова технология позволява охлаждане на напитки за 45 секунди

Автор: Регал 17 септември 2013 , 5 коментара

Rapidcool (Рапидкуул), иновативен проект подкрепен от изследователския фонд на Европейския съюз, цели да намали разхода на енергия за охлаждане на напитките на мястото на продажба, да спести пари на търговците и да помогне за опазването на околната среда. Новата технология пести енергия, като позволява предварително опаковани напитки да се съхраняват при стайна температура и след това бързо да бъдат охладени, съобщиха от агенция PrPoint.

В Европа, комбинираните търговски хладилници/фризери консумират средно 85 тВтч1 електроенергия годишно, което е се равнява на годишния енергиен разход на повече от 20 млн. домакинства.

Енергийна ефективност
Rapidcool разработи устройство, което охлажда за около 45 секунди напитки в метални кутии и бутилки от стайна температура до 4°C. За сравнение, по този начин се спестява 80% от енергията, консумирана с отворените хладилници за напитки и 54% от тази на стандартните затворени хладилни витрини (при охлаждане на 200 х 500 ml кутийки на ден). Енергията, която може да бъде спестена струва 832 евро на година за отворен хладилник и 219 евро за затворена хладилна витрина (при цена на електроенергията от 0.20 евро/кВтч).

Големи мултинационални компании от години разработват подобни технологии, но досега нито една не е успяла да постигне времето, за което охлажда Rapidcool. Концепцията Rapidcool е на британската компания Enviro-Cool (UK) Limited, която е получила финансиране от 903 хил. евро, за да развие идеята до пазарен продукт.

Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия по въпросите на науката, изследванията и иновациите, каза: "Този продукт ще спести пари на бизнеса, той щади околната среда и създава условия за нови работни места. Комисията се ангажира да инвестира още повече европейски средства в проекти, които наистина могат да променят живота на хората."

Как работи Rapidcool
Rapidcool е система, която при необходимост бързо охлажда напитки в малки количества. Така на търговеца не му е необходимо да поддържа зареден догоре фризер през целия ден. За да охлади напитката по най-бързия начин, без външните слоеве на течността да замръзнат преди вътрешната течност да се е изстудила достатъчно, напитката трябва да се размеси много добре. Ключът към патентованата V-Tex технология на Rapidcool е в начина, по който напитката се разбърква без това да я разгазира при отварянето й.

Въпреки че е проектирана да работи като самостоятелен уред, охладителната камера може да бъде интегрирана в съвременните хладилници. Това е истинска иновация, която има потенциала да замени, ако не всички, то поне повечето отворени хладилници за напитки, използвани в цял свят.

Какво следва?
Партньорите по проекта са сключили официални споразумения с две световни компании- мултимилиардери, разпространители на напитки и производители на бяла техника. Съвсем наскоро инженерите на Rapidcool създадоха ръка-робот, която да поставя и изважда напитките в/от охладителя, като по този начин процесът става напълно автоматичен. Предстои потребителско проучване, което ще се проведе в супермаркет в Холандия в края на октомври. Включени са няколко сродни продукта, чиято употребата ще се проследи в домашни и търговски условия. Тези продукти могат да бъдат използвани у дома, в офиса, барове, ресторанти, хотели за охлаждане на различни напитки - от 150 ml в метални кутийки до 750 ml бутилки вино.


1 1терават се равнява на 1,000 милиарда kw.


 

Събития
Retail in detail 2018

Retail in detail 2018

Transforming Retail Together. How to Adapt to the New Frontiers

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София