Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

КЗК глоби три фирми за необoзначени растителни мазнини в сирене

Автор: Мара Георгиева 11 август 2017

Имуществената санкция е за "Рафтис – милк", "Сирма Приста" и "Чех – Йосиф Новосад"

Фотограф: Юлия Лазарова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби три млекопреработващи компании за липса на обозначение на немлечни мазнини върху опаковките на продукт, претендиращ да е "бяло саламурено сирене". Имуществената санкция за "Рафтис – милк" ЕООД е 34 470 лева, за "Сирма Приста" АД - 38 440 лева, и за "Чех – Йосиф Новосад" ООД - 331 300 лева. Сумата е 1% от нетните приходи от продажби на всяка от компаниите за предходната финансова година, става ясно от решение на регулатора.

По сигнал на "Активни потребители"

Производството е образувано след сигнал от 08.07.2016 г. на "Активни потребители". В него се посочва, че "при проведен от асоциацията сравнителен тест на 36 марки бяло саламурено сирене по показатели водно съдържание, сол, мазнини, немлечни мазнини, белтък, зрялост и калций, несъмнено се установява, че произвежданите марки сирена от "Ипекс груп" ЕООД (сирене "Дъга"), "Сибила 2000" ЕООД (сирене "Здравец"), "Сирма Приста" АД (сирене "Старопланинско"), "Лъки 2003" ООД (сирене "Тракия") и "СВА – Коме" ООД (сирене "СВА") съдържат немлечни мазнини". Според "Активни потребители" влагането на немлечни мазнини в състава на продукт, означен като "сирене", е имитация по смисъла на чл. 35 от Закона за защита на конкуренцията.

Комисията е изискала информация и доказателства от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт – София. В отговор на това от БАБХ са посочили, че при направени изпитания на проби на 17.05.2016 г. е установено наличие на немлечни мазнини в четири продукта от конкретни партиди, произведени от трите санкционирани фирми. А съдържанието на мазнини е от съществено значение за определяне на продукта като "сирене" (само от мляко) или като "имитиращ" (съставен от други, немлечни мазнини).

Компаниите

В становището си до КЗК от "Рафтис – милк" твърдят, че "при осъществяване на дейността е допуснат технологичен пропуск, довел до влагането на растителни мазнини в млечен продукт", но това не е направено умишлено, а дружеството вече е санкционирано от БАБХ.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София