С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Центърът за оценка на риска преминава на подчинение на министъра на земеделието

Автор: Регал 28 януари 2016
Това предвижда одобрен от правителството проект на закон за оценка на риска по хранителната верига.

Центърът за оценка на риска към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се преструктурира, като преминава на пряко подчинение на министъра на земеделието и храните. Това предвижда одобрен от правителството проект на закон за оценка на риска по хранителната верига.

Сега съществуващият Център за оценка на риска е създаден със закона за Българската агенция по безопасност на храните, като извършва анализ и предоставя научни становища само в тези аспекти от хранителната верига, които са под контрола на БАБХ. Съществуват обаче аспекти в хранителната верига, които се контролират от други ведомства като регионалните здравни инспекции към Министерството на здравеопазването, регионалните инспекции по околната среда и водите към съответното министерство, Изпълнителна агенция по лозата и виното към МЗХ, Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Всички те не са обхванати от дейността на сега съществуващия Център за оценка на риска.

След преструктурирането центърът ще бъде независим от органите, осъществяващи официалния контрол върху хранителната верига. Промените целят да се гарантира безпристрастността, обективността и прозрачността на научната оценка по безопасността на веригата.

Центърът няма да има контролни функции върху бизнес операторите и няма да провежда законодателната политика, уточняват от МС. Предвижда се той да предоставя по обективен и безпристрастен начин научно обоснован анализ, който да служи за основа при осъществяването на посочените процеси от компетентните органи на национално ниво.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.