Регистрация

Свари си бира у дома

Автор: Николай Нейчев 25 септември 2018

Почитателите на домашното пивоварство се множат, а пазарът и в България вече предлага разнообразни суровини и оборудване

Shutterstock

Отношенията между крафт бирата и домашната бира са интересни, защото са двустранни: От една страна, занаятчийската бира произлиза от софистициралото се домашно пивоварство, което има много силна традиция в САЩ, Великобритания и северноевропейските страни. От друга, в последните години бумът на крафт пивоварството вдъхновява нова вълна домашно пивоварство в цял свят, превръщайки го в модерно хоби. Дори в България, където домашната традиция се свързва с правене на вино и варене на ракия, не на бира, вече има над 1700 домашни пивовари.

Няколко български онлайн магазина като beer-bg.com, birata.net, vinarko.com предлагат съставни продукти за домашните пивовари. В тях можете да прочетете ценна информация и съвети, а в прилежащите им форуми - да почерпите или споделите опит. В София от средата на май има и физически магазин за суровини и метериали – Hop Junkies, собственост на "100 бири".

Съставките

Разнообразието на съставки на пазара е много голямо. Цената на малца варира от под 2 лв/кг за основните светли малцове до близо 4 лв/кг за специалните.

Дрождите са два вида – за "ейл" (с горна ферментация) и за "лагер" (долна ферментация). Първите са по-често използвани за домашна бира, тъй като при тях не е необходима толкова голяма температурна прецизност и могат да си свършат "работата" и близо до стайна температура, докато "лагерните" дроджи работят при по-ниски температури. Цената е между 4 и 10 лв. за пакетче от 11 г.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30% Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"