С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Учени от Тракийския университет разработиха инсталация за отглеждане на риба и зеленчуци

Автор: Михаил Ванчев 13 септември 2018

Системата е предназначена за малки и стартиращи компании, но и за големи производители

Прототипът на системата
Фотограф: "Капитал"

Двама учени от Аграрния факултет при Тракийския университет в Стара Загора регистрираха в Патентното ведомство модел на инсталация, с която в затворен цикъл се отглеждат риба и зеленчуци. Според формулата рибите ще се отглеждат в приземния етаж на сградите или на двора, а зеленчуците на покрива. Патентопритежатели са проф. Йордан Стайков и доцент Ивайло Сираков. Целта е инсталацията да се развие и продава за малки и стартиращи компании, има и разработка за по-големи производители.

"Инсталацията е предназначена за селектирано отглеждане на риби, ракообразни, мекотели и водорасли. Тя е интегрирана за отглеждане на нискостеблени растения като цветя, билки, зеленчуци и други. За да я направим, работихме съвместно с наши колеги от университета в Цюрих, Швейцария. Нашият принос е, че създадохме модел с по-добри параметри, адаптиран за българските климатични условия. Постигаме също и по-добра ефективност от използваната електроенергия, предвидили сме възможности за включване на слънчеви панели. По този начин повишаваме икономическата ефективност от дейността на инсталацията", обясни за "Капитал" проф. Йордан Стайков, ръководител на катедра "Биология и аквакултура" в Аграрния факултет при Тракийския университет.

Целият текст е тук

Събития
Retail in detail 2018

Retail in detail 2018

Transforming Retail Together. How to Adapt to the New Frontiers

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София