Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

"Генезис лаборатории" затваря производствения цикъл с инвестиция за над 1.6 млн. лв.

Автор: Мара Георгиева 16 ноември 2017

Финансирането на производителя на закваски и пробиотични хранителни добавки е по програма "Иновации и конкурентоспособност"

Александър Кондратенко
Фотограф: Юлия Лазарова

Софийската биотехнологична фирма "Генезис лаборатории" затвори производствения цикъл за пробиотични хранителни добавки с финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност". Компанията е специализирана в разработването и производството на концентрирани лиофилизирани стартерни култури (закваски) за хранително-вкусовата промишленост, както и на пробиотици на базата на Lactobacillus bulgaricus.

По-малко ресурси

Проектът е на стойност 1.665 млн. лв., от които 45% са безвъзмездни по европрограмата. Той включва покупка на лиофилизатор, на линия за таблетиране, блистериране и броене, както и на вертикална пакетираща машина. Лиофилизацията (изсушаването) на стартерните култури е процес, при който се харчат огромни количества ток и вода. "Резултатът от инвестицията е 2.5 пъти по-висока производителност и спестяване на над 20% от ел. енергията и над 90% от използваната вода", уточни за "Капитал" Александър Кондратенко, управител на "Генезис лаборатории".

Инсталираната мощност на новия лиофилизатор е 120 kW, колкото е и тази на стария, но при 38% по-голям капацитет, което означава сериозна икономия на ресурси на единица продукция, посочват от компанията. Освен това новата инсталация води до намаляване на брака от 3% до почти 0%, тъй като разполага с усъвършенствана система за управление и контрол и позволява задаване на автоматични програми за лиофилизация.

Затваряне на кръга

В "Генезис лаборатории" се произвежда натуралната добавка Proviotic по идея и поръчка на серийния предприемач Кирил Петков, която през 2014 г. направи силен пробив на американския пазар, а днес се продава и в редица други пазари. В основата на успеха на Proviotic са съвместните усилия на "Генезис лаборатории", която има патент върху щамове от бактерията Lactobacillus bulgaricus, учените от Медицинския университет – София, и БАН. А резултатите от техните проучвания на свойствата на щама са потвърдени впоследствие от лабораторията на Harvard Medical School.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София