Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Приходите на "Софарма" вече са близо половин милиард лева за полугодие

Автор: Десислава Николова 31 август 2017

Без еднократните ефекти печалбата е нараснала двойно в сравнение с миналата година

Ръководената от Огнян Донев група бележи 110% ръст на нетната печалба през първото полугодие.
Фотограф: Анелия Николова

Приходите от продажби на групата "Софарма" достигат 470.3 млн. лв. за полугодието в сравнение с 423 млн. лв. за същия период миналата година. Това показва консолидираният отчет на фармацевтичната група, който е качен на Българска фондова борса - София. Общите приходи пък са 480 млн. лв.

Нетната печалба за периода е 29.9 млн. лв. През първото полугодие на миналата година тя е била 26.2 млн. лв., но почти половината от нея тогава се дължеше на еднократен ефект, тъй като през май 2016 г. "Софарма" продаде участието си в сръбския завод "Иванчич и синове" за 12 млн. лв. Така на практика нетната печалба на групата се е удвоила в сравнение с миналата година. Фармацевтичната група вече напълно е преодоляла проблемите от санкциите срещу Русия и трудностите на украинския пазар от преди няколко години.

Откъде идва ръстът

Според отчета приходите от продажби на групата бележат ръст от 47 млн. лв., или 11% като достигат 470.3 млн. лв. Ръст от 10% има в продажбите на стоки, които достигат 346 млн. лв., а продажбите на готова продукция достигат 124.3 млн. лв., което е ръст с 15% спрямо първото полугодие на 2016 г.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София