Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Димитър Зоров: Липсата на контрол намалява качествените млечни продукти

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите пред "Капитал"

Автор: Мара Георгиева 10 май 2017

Фотограф: Георги Кожухаров

Димитър Зоров от десет години е председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. В бранша е от 24 години. Собственик е на млекопреработвателното предприятие "Пършевица", има собствена кравеферма и овцеферма.

Какви са цените на суровото мляко сега, спря ли падането им?

- В края на миналата година цените на суровото мляко се вдигнаха. Млякото, което отговаря на европейските хигиенни норми, сега е на цена между 65 и 75 стотинки за литър и смятаме, че това е една добра средноевропейска цена. Млякото, което не отговаря на тези критерии и към което преработвателите нямат интерес, е на по-ниска цена.

Очаквате ли пак срив на цените на суровината?

- Не. Очаквам цените на млякото да се задържат или съвсем леко да паднат. Смятам, че няма да има такива флуктуации като в предходни години. За мен миналата година цените бяха манипулативно натискани надолу с твърдението, че има излишък в производството. Не може в официален доклад на Европейската комисия през август 2016 г. да се отчита огромен ръст на производството на мляко в Европа в сравнение с предходната година, а след месец и половина - значителен спад. В резултат през декември цената на литър мляко скочи на 40 цента от 22 цента преди това. Стигна се до психоза. Още миналата година казах, че комисията или цели манипулация на информацията, или е с много слаба експертна подготвеност. Ясно е, че е много по-лесно да се бориш с негодуванията на 200 хил. или 500 хил. фермери в Европа, отколкото с 300 млн. недоволни потребители. Резултатът е, че много фермери и в Европа, и у нас фалираха. Други пък намалиха обема на производство, когато Европейската комисия отпусна 150 млн. евро помощ за тази цел. В някои страни обаче си позволиха да дават скрито национални субсидии. В Румъния например отпускат 60 евро субсидия за едно агне. В Македония също има национално субсидиране.

Как скоковете при цените на млякото се отразиха на цените на млечните продукти?

- В България почти никак, въпреки че цената на суровото мляко в един период от време се вдигна с 50%. Причината е, че пазарът е силно конкурентен, потребителските възможности не се повишават, процентът на търсещите истински млечни продукти не е голям, имитациите на млечни продукти се ширят. Затова преработвателите, които купуват качествено мляко и правят качествени продукти, се страхуват да вдигат цените, защото ще загубят част от пазара и бавно ще умрат.

Пълният текст на интервюто е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София