С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Български, от Своге"

Автор: Мара Георгиева 08 януари 2013

Марката "Своге" е с най-голям пазарен дял при тъмните шоколади

 Велизар Пеев
Автор: lostbulgaria.com

"Ваше величество, не забравяйте, че разговаряте с български офицер!" Репликата е на полковник Велизар Пеев, командир на полка в Севлиево, възразил на невъздържана обида, отправена от княз Фердинанд. Заради своята дързост 38-годишният Пеев е изпратен в запаса. С което се слага край на блестящата му военна кариера, започнала като отличник от Петербургската военна академия, преминала през гордия отказ да остане на служба в руската армия и продължила по време на Сръбско-българската война.

Както се казва обаче - една врата се затваря, за да се отвори друга. През 1901 г. на ул. "Ломска" в София, в една почти порутена къща, инж. Велизар Пеев открива първата българска работилница за шоколад и захарни изделия. Шоколадовото изкуство той изучава във Франция и дори довежда със себе си френски майстор технолог, който да му помага в производството.

Началото на бизнеса е трудно

Шоколадът е непознат продукт в България и репликата "Как се яде? С лъскавата хартишка или без нея?" съвсем не предизвиква смях по онова време. Недоверието обаче бързо отстъпва пред възхищението на прехласнатите любители на шоколада.

Продуктите получават множество международни награди и отличия. "Царска" бонбониера в луксозна дървена кутия както и други вкусни неща подслаждат приемите в двореца, след като Велизар Пеев става придворен доставчик на шоколадови изделия за цар Фердинанд.

С времето Пеев сe превръща в основен производител на шоколад, като на него се падат две трети от производството на какаови продукти в България. Бизнесът се разраства много, търси се ново място за по-голяма фабрика. Тя е построена в Своге.

Три причини

определят избора на Пеев. Град Своге е близо до София, има водни ресурси, от които да черпи енергия за машините, както и железопътна линия, по която лесно да транспортира суровини и готова продукция. Така през 1924 г. се ражда новата фабрика в дефилето на река Искър. Тя започва работа с 300 работници и 170 машини и се превръща в акционерно дружество - "Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев". През 1935 г. тук се премества и софийското производство на шоколад и шоколадови изделия.

В началото на 30-те години на миналия век Велизар Пеев-младши поема ръководството на фабриката. Доставя какао от Холандия, купува машини от Германия (АЕГ), Италия ("Марели") и Австрия, които работят почти до края на 80-те години на миналия век.

На 23 декември 1947 г. фабриката е национализирана и семейство Пееви са принудени да предоставят бизнеса си на държавата. Дружест­вото е преименувано на Завод за шоколадови изделия "Република" и с това име е известно до 15 ноември 1993 г., когато международната компания "Крафт фуудс" го купува от държавата. Така започва историята на бранда "Своге".

Шоколадът се предлага на българския пазар от 1994 г. Това е първата марка шоколад в България, която се

Рекламира в българския ефир

Първото телевизионно излъчване на реклама на "Своге" е още през 1994 г., когато мил швейцарски експерт се усмихва от екрана и с акцент заявява: "Български, от Своге." Този израз остава и до днес символ на марката.

Първите шоколади "Своге", предложени на българския пазар., са "Своге млечен" и "Своге с фъстъци". През 1995 г. "Своге" разширява портфолиото си с два нови вкуса – млечен шоколад с лешници и натурален шоколад.

Брандът залага на две предимства - гарантирано качество и достъпна цена. Днес "Своге" е втората най-голяма марка шоколад в България и първа в сегмента на тъмните шоколади по пазарен дял (по данни на Nielsen). Марката възнамерява да разшири портфолиото си, като предложи нови вкусове, за да отговори на тенденциите на пазара, съобщиха от "Крафт фуудс".Хронология
1901 - Велизар Пеев открива в София първата българска работилница за шоколад и захарни изделия
1924 - Започва работа новата фабрика в Своге - "Индустрия за шоколад и захарни изделия Велизар Пеев"
1935 - В Своге се премества и софийското производство на шоколад и шоколадови изделия
1947 - 23 декември 1947 г. - фабриката в Своге е национализирана и преименувана на Завод за шоколадови изделия "Република"
1993 - Международната компания "Крафт фуудс" купува "Република" от държавата
1994 - Започва производството на шоколад "Своге" - "Своге млечен" и "Своге с фъстъци"
1994 - "Своге" започва да се рекламира по телевизията
1995 - "Своге" разширява портфолиото си с нови два вкуса – млечен шоколад с лешници и натурален шоколад


 

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София