Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Растежът на износа леко се ускорява

Автор: Лилия Игнатова 13 ноември 2017

Увеличението през септември е 8% и се дължи най-вече на по-високите продажби на български стоки в страни от ЕС

Фотограф: Надежда Чипева

Експортът на България продължава да расте, но с по-умерен темп спрямо отчитания през първата половина на годината. Продажбите в чужбина отбелязват повишение от 8% през септември, предимно в резултат на по-силна търговия със страните членки на ЕС, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно експортът към държавите извън ЕС значително се забавя - докато през първото полугодие общият годишен ръст беше 21%, през септември увеличението е едва 1.7%. Това е най-ниското изменение от август миналата година.

Фактор за забавения темп на растеж на експорта към трети страни през септември са най-вече горивата. Докато цената на петрола на световните пазари продължава да е над миналогодишното си ниво, изнесените количества намаляват, а с тях и приносът им към растежа. Положителен ефект имат стоките от чугун, желязо и стомана, но това вероятно не е от силни продажби, а от обратен експорт на складирани от години количества тръби за газопровода "Южен поток". Ако ги изключим обаче от сметката, данните биха показали, че износът към трети страни намалява на годишна база. Подробната разбивка за износа към ЕС ще бъде публикувана след месец. Към август тя показва, че двигател на увеличението са предимно продажбите на житни растения (предимно пшеница), електрически машини и апарати, стоки от мед.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София