Регистрация

Промени в Наредбата за бързо замразените храни

Автор: Мара ГЕОРГИЕВА 02 юли 2007

Измервателните устройства, монтирани преди 31 декември 2005 г. в съответствие с действащото тогава законодателство, могат да бъдат използвани най-късно до 31 декември 2009 г. Изискванията на наредбата не се прилагат за сладолед и други храни, които съдържат лед за хранителни цели.

Определение:

Бързо замразени са храните, преминали процес на замразяване, чрез който зоната на максимална кристализация се преминава по възможно най-бързия начин, който зависи от вида храна. Постигнатата след термична стабилизация температура във всички части на храната е не по-висока от минус 18 °С и се поддържа постоянно, пише в наредбата. При производството на бързо замразени храни трябва да се използват само пресни суровини с добро търговско качество. Процесите на подготовка и бързо замразяване трябва да се извършват по най-бърз начин, за да се ограничат до минимум възможностите за настъпване на химични, биохимични и микробиологични промени в храните.

Температура:

Температурата на всички части на бързо замразените храни трябва да се поддържа на ниво, не по-високо от минус 18 °С. При транспортиране се допуска за кратко повишаване на температурата с не повече от 3°С. При доставяне в търговската мрежа и при съхраняване в хладилни витрини в обектите за търговия на дребно също се допуска завишаване на температурата, но отново с не повече от 3°С. Според записаното в наредбата температурата на въздуха в хладилни съоръжения с капацитет до 10 куб. м трябва да се измерва с термометър, поставен на видно място. Когато се използват хладилни витрини, те трябва да имат ясно обозначена линия, която да отбелязва максималната вместимост на витрината, а термометърът трябва да се поставя на нивото на тази линия.

Съхранение на информацията:

Производителите и търговците на храни са длъжни да водят документация, която да удостоверява, че регистриращите измервателни уреди съответстват на изискванията на европейските стандарти. Грижа на производителите и търговците е също да съхраняват данните за измерената температура в продължение на поне една година. Този срок може да бъде и по-дълъг, ако това се изисква от срока на годност на бързо замразените храни, предвиждат промените.

Етикетиране:

При етикетирането на бързо замразени храни към наименованието на храната се добавя означението "бързо замразена". На етикета трябва да бъде изписана датата на минималната трайност, температурата на съхраняване и/или видът на хладилното съоръжение, в което трябва да се съхраняват. Етикетът трябва да съдържа указание от типа "Да не се замразява повторно след размразяване!".

При етикетирането на бързо замразени храни, които не са предназначени за предлагане на крайния потребител и на заведенията за обществено хранене, се обявяват задължително само:

наименованието на храната, съпроводено с означението "бързо замразена"

нетно количество, изразено в единици за маса

данни за идентифициране на партидата

наименование, седалище и адрес на управление на лицето, което е отговорно за производството, опаковането или продажбата на храната.

Контролът:

Осъществява се от органите на държавния здравен и държавния ветеринарно-санитарен контрол. Когато контролните органи се съмняват, че са нарушени изискванията за стойностите на температурата, те могат да вземат проби и да измерят температурата. За контрол на температурата на бързо замразени храни, съхранявани в хладилни витрини в обекти за търговия на дребно, се вземат проби от 3 места на съоръжението, които са представителни за точките с най-висока температура, гласи наредбата.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България