Регистрация

Австрийската Borealis купува фабриката за рециклиране на торбички до Елин Пелин

Автор: Мара Георгиева, "Капитал" 18 декември 2023

"Интегра пластикс" бе построена от собственика на "Олива" преди почти пет години и е уникална за региона

Фотограф: Юлия Лазарова

Заводът за рециклиране на найлонови торбички до Елин Пелин ще има нов собственик почти пет години след създаването си. Сделката е любопитна, защото се продава уникално за България и региона предприятие в обещаващата ниша на преработката на отпадъци.

Продавач е собственикът на най-големия производител на олио в България "Олива", за който това беше страничен бизнес. А купувач е австрийската химическа компания Borealis, в която най-голям дял държи OMV, и е позната в България с 20-процентния си дял в торовия завод "Неохим", който продаде това лято.

Обектът на сделката е "Интегра пластикс", която сортира иначе трудните за преработка тънки найлонови опаковки и ги преработва до гранули за повторна употреба. А финалът се очаква през първото тримесечие на 2024 г.

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30% Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"