С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Средният доход на човек от домакинство достига 5.9 хил. лв. през 2018 г.

Автор: Лилия Игнатова 17 април 2019

Разходите за храна, транспорт и социални осигуровки растат

Фотограф: Юлия Лазарова

Средният годишен доход на човек от домакинството нараства със 7.5% през 2018 г., превишавайки 5.9 хил. лв., показват данни на НСИ. Увеличението идва основно от по-високите постъпления от работна заплата и пенсии. От друга страна, средното повишение на доходите на едно домакинство като цяло е по-слабо - 4.6% до 13.3 хил. лв. през 2018 г.

Средните разходи на домакинствата все още са по-високи от доходите, но бързо ги настигат. През 2018 г. средните разноски на човек достигат 5.7 хил. лв., което е с 10.6% над нивото от година по-рано. Домакинствата харчат повече за храна и транспорт като тук фактор е и инфлацията. Другият по-висок разход е свързан с дължимите социални осигуровки, .

Ключът са заплатите

Очаквано, големият източник на постъпления продължава да е работната заплата, която нараства с 9.8% до 3.3 хил. лв. средно на член на домакинство през 2018 г. Увеличава се леко и делът й в общата структура на доходите- от 55% през 2017 г. до 56.2% година по-късно. Тук е редно да се отбележи, че изчисленията на доходите на човек се разпределят между всички членове на домакинството, независимо дали получават такива или не. Т.е. включени са и децата.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София