Регистрация

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони

Автор: Регал 19 октомври 2016

Измененията предвиждат увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5 000 лева.

Фотограф: Цветелина Белутова

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони, съобщи БТА. Измененията предвиждат увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5 000 лева. Предлага се също годишната данъчна декларация на физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г.

С 88 гласа "за", 24 "против" и 18 "въздържал се" депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още шест закона - Законът за данък върху добавената стойност, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за данъците върху доходите на физическите лица, Законът за местните данъци и такси, Законът за счетоводството и в Законът за ограничаване на плащанията в брой.

Измененията в Закона за акцизите и данъчните складове предвиждат промяна в съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите, като специфичният акциз ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. за 1000 къса, като едновременно с това се изменя пропорционалният акциз поетапно за достигане на минималните нива на облагане за Европейския съюз до 1 януари 2018 г. (27 процента от продажната цена за 2017 г. и 28 процента от продажната цена за 2018 година).

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага декларациите по образец да се подават задължително по електронен път с електронен подпис. Предвижда се промяна в реда за коригиране на счетоводни и други грешки, като се дава право след изтичане на законоустановения срок за подаване на годишната данъчна декларация, подателят еднократно в срок до 30 септември на текущата година да направи промени, свързани с декларирания данъчен финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за предходната година, чрез подаване на нова декларация.

Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат хора, получили доходи от източници в чужбина, да ги декларират годишно и дължимият данък да се определя в годишната данъчна декларация и да се внася в срок до 30 април на следващата година, съобщи БТА.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Билла" с 15% ръст на оборота за 2023, като продажбите надхвърлят 1.4 млрд. лева До края на тази година веригата планира да отвори още 12 магазина и да има над 170 обекта в България